“Guvernul României a dat întodeauna dovadă de maximă transparenţă în relaţie cu organismele europene şi va lămuri toate aceste situaţii scadente din 2007, 2008, unele chiar din 2009 şi evident vor fi oferite, conform procedurilor, toate informaţiile necesare”, a spus Boc.
La rândul său, ministrul de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, a arătat că lămurirea acestor neclarităţi nu poate conduce la revizuirea datelor privind deficitul bugetar. "Noi ne-am atins ţintele, a spus şi domnul Mihai Tănăsescu, reprezentantul Fondului Monetar Internaţional”, a spus Ialomiţianu, arătând că solicitările Eurostat au apărut ca urmare a faptului că nu a mai avut loc ultima rundă de discuţii cu autorităţile române, din cele trei programate.
“Guvernul României a dat dovadă de o colaborare foarte bună cu Eurostat. Noi am avut trei runde de discuţii. Ultima rundă nu a avut loc pentru că au apărut acele discrepanţe între cifra stabilită de INS şi BNR. N-a mai avut loc runda a treia de discuţii, unde trebuia să se mai lămurească nişte lucruri. Erau nişte întrebări, de exemplu de ce au mai apărut arierate la sănătate, de ce am capitalizat Fondul de Garantare. Deci din faptul că nu a avut loc runda a treia, au mai apărut nişte lucruri de lămurit. Şi vor fi lămurite la Bucureşti”, a explicat Ialomiţianu.
El a arătat că Guvernul nu a furnizat Eurostat informaţii false, fiind vorba doar de clarificarea motivelor pentru care există diferenţe între raportările Institutului Naţional de Statistică şi cele ale Băncii Naţionale, raportări care ar fi trebuit să conţină aceleaşi rezultate, chiar dacă metoda de calcul a diferit. “Nu s-au transmis date inexacte, noi am fost primii preocupaţi să aflăm date corecte. Nu este vorba de a furniza alte date. Guvernul nu a furnizat alte date decât cele corecte, cum au rezultat din calcul”, a spus Ialomiţianu.
Autorităţile de la Bucureşti vor avea întâlnire cu reprezentanţii Eurostat la sfârşitul lunii mai, urmând ca alte întâlniri să aibă loc în iunie şi iulie. "Noi am fost transparenţi, am transmis toate datele solicitate de dânşii, le-am transmis şi diferenţele. Nu se pune problema să trimiţi unei instituţii europene date minţite sau orice altceva", a spus secretarul de stat din MFP, Gheorghe Gherghina.