‘Vreau să ştiţi că se înăspresc drastic sancţiunile pentru cei care utilizează munca la negru. Adică, pe de-o parte, există posibilitatea să ai un contract de muncă pe 36 de luni pe perioadă determinată, dar, atenţie, dacă şi în aceste condiţii mai utilizezi munca la negru, sancţiunea este închisoarea. Deci, o măsură extrem de dură pentru cei care vor continua să practice munca la negru ca angajator. Sancţiunea nu va mai fi doar amendă, ci va fi, repet, închisoare’, a precizat premierul.

Şeful Executivului le-a spus prefecţilor că se va flexibiliza piaţa forţei de muncă, dar în acelaşi timp vor fi şi sancţiuni dure pentru cei care încalcă legislaţia.

Codul Muncii, spune premierul, propune extinderea perioadei contractului de muncă pe perioadă determinată de la 24 la 36 de luni.

‘Practic, cei care astăzi lucrează la negru, vor avea posibilitatea să aibă un contract de muncă şi să fie protejaţi şi din punctul de vedere al şomajului, al pensiilor, al sănătăţii şi, evident, vor fi mai multe taxe plătite la bugetul de stat. Spun asta pentru că, din nefericire, actuala prevedere este restrictivă la maximum 24 de luni’, a explicat Boc.

El a precizat că România este pe ultimul loc în UE în ceea ce priveşte numărul contractelor de muncă pe durată determinată.

‘De ce suntem pe ultimul loc? Pentru că angajatorul are reţineri să angajeze o persoană, uneori, pe perioadă nedeterminată, dat fiind faptul că activitatea lui, de exemplu, cum este un program european, se derulează pe durata a trei, patru ani de zile şi atunci, de cele mai multe ori, preferă să utilizeze munca la negru, în loc să încheie un contract pe perioadă determinată de 36 de luni’, a mai spus premierul.

Potrivit acestuia, noul Cod al Muncii va pune accent pe performanţă şi pe calitate, adăugând că primul criteriu după care va fi judecat un salariat nu va mai fi cel social, ci cel al performanţei.

‘De mâine, practic, vom discuta şi în Coaliţie, şi după aceea la nivel parlamentar, promovarea Codului Muncii’, le-a mai spus Boc prefecţilor.

El a afirmat că legislaţia muncii trebui să fie schimbată pentru a face faţă nevoilor prezentului, prezent determinat atât de criza economică, cât şi de faptul că trebuie să facem faţă la competiţia europeană şi mondială în ceea ce priveşte piaţa muncii.
SURSA: Agerpres