Astfel, primul ministru consideră că ministerul nou creat va da un impuls suplimentar absorbţiei fondurilor europene, în condiţiile în care acestea vor rămâne şi anul viitor, alături de investiţii, un motor principal al creşterii economice.
“Până la sfârşitul anului viitor avem nevoie de un proces accelerat de implementare a acestor proiecte importante. Nu e de ajuns să se facă proiectul şi să se depună, ci să se lucreze”, a spus Boc.
El a mai arătat că Ministerul Afacerilor Europene va coordona mai bine în teritoriu implementarea proiectelor aprobate şi obţinerea reală a banilor europeni prin decontarea de către Bruxelles a facturilor aferente lucrărilor din proiecte.
Boc le-a spus parlamentarilor că votarea noului minister este foarte importantă şi pentru sprijinirea administraţiilor locale din România, indiferent de culoarea lor politică, să poată să acceseze şi să deruleze mai bine proiectele cu fonduri structurale.
Parlamentarii trebuie să voteze şi pentru mandatarea lui Leonard Orban la conducerea acestui portofoliu, iar premierul le-a transmis că Leonard Orban este persoana cea mai indicată pentru această funcţie, deoarece expertiza sa profesională este incontestabilă, iar legăturile sale la Bruxelles, în cadrul Comisiei Europene, vor ajuta România să nu aibă problema pierderii fondurilor europene.