Premierul Emil Boc a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, la Bistriţa, că va avea o discuţie cu reprezentanţii băncilor, cărora le va cere să urgenteze termenul până la care dau un răspuns firmelor în legătură cu creditele pe care acestea le solicită.

Emil Boc a avut o discuţie, sâmbătă dimineaţă, şi cu oamenii de afaceri din Bistriţa-Năsăud, care i-au reclamat întârzierea cu care primesc răspunsurile de la bănci în legătură cu creditele solicitate.

„Dacă în domeniul public avem termene să se dea un răspuns la o cerere adresată administraţiei, când faci o solicitare pentru un credit la o bancă trec şapte luni şi nu primeşti niciun răspuns, nici că s-a aprobat, nici că s-a respins. Planul de afaceri este blocat, criza merge mai departe şi cu toţii pierdem”, a spus Boc.

Boc a adăugat că mediul bancar trebuie să reglementeze această problemă.

„Trebuie să avem o discuţie cu mediul bancar pentru a reglementa şi aici o chestiune decentă: un termen în care să se dea un răspuns firmelor care solicită credite. Să li se spună dacă este aprobată cererea, dacă este respinsă, iar dacă este nevoie de completarea documentaţiei, iarăşi să se facă într-un termen foarte clar pentru că a lăsa mediul privat la interpretarea şi discreţia funcţionarilor din bănci este inadmisibil”, a spus Boc.

Boc: Funcţionarii bancari trebuie să fie responsabili

Premierul a afirmat că nu are nimic cu mediul bancar, dar crede că şi funcţionarii bancari trebuie să fie responsabili la fel cum sunt toţi funcţionarii care au contact cu cei care finanţează economia.

„Deci respectul faţă de firme trebuie să fie în mod egal şi din partea mediului public şi a celui privat, ca firmele să primească răspunsul în termen real, mai ales în perioadă de criză când toată lumea aşteaptă să vadă că finanţarea este asigurată de către bănci, că proiectul poate merge mai departe, că locurile de muncă sunt păstrate şi că poţi plăti salariile în continuare. A aştepta şapte luni pentru ca o bancă să îşi dea răspunsul dacă primeşti sau nu credit, mi se pare inacceptabil şi indamisibil”, a conchis Boc.

SURSA: Mediafax