Guvernul va constitui, în şedinţa de miercuri, un grup interministerial care să elaboreze strategia României privind fabricarea automobilului electric, a anunţat, marţi, premierul Emil Boc, în conferinţa Mediafax Talks about Auto Industry.

„Mâine (miercuri -n.r.) voi propune înfiinţarea în Guvern a unui grup interministerial de lucru, care să pregătească o strategie a României pentru ceea ce înseamnă automobilul electric (…) Probabil că mulţi vor spune ce ne trebuie astăzi nouă să purtăm o discuţie despre automobilul electric, pentru că în lume suntem doar la faza incipientă când ţările cele mai avansate se gândesc la producţie limitată începând cu 2011, cu 2012, iar noi încercăm să ne gândim la un asemenea aspect în condiţiile în care nu avem potenţialul pe care îl au foarte multe ţări avansate din lume”, a declarat Boc.

El a apreciat că acest automobil nu va mai reprezenta peste câţiva ani „o idee năstruşnică”, ci un avantaj real pentru protecţia mediului.

„Aşa cum cu zeci de ani în urmă, dar nu cu foarte mulţi, când apărea primul computer care nu încăpea într-o jumătate din sala aceasta şi astăzi discutăm de laptopuri şi de calculatoare în miniatură, sunt convins că şi aici tehnologia va evolua în câţiva ani buni, iar automobilul electric nu va fi doar o idee năstruşnică, va fi un lucru real, impus atât de nevoile vieţii de zi cu zi, cât şi de resursele planetei şi nu în ultimul rând de protecţia mediului”, a precizat premierul.

Primul-ministru a arătat că, la început, acest automobil va fi mai scump, dar că pe parcurs preţul va deveni unul accesibil.

El a apreciat că introducerea acestui nou model de autovehicul va reduce dependenţa de carburanţi, va diminua gradul de poluare şi va conduce la construcţia unei infrastructuri, având în vedere că aceste maşini vor necesita echipamente speciale, precum bateriile electrice.

SURSA: Mediafax