Există sute de afecțiuni diferite care pot provoca pierderea memoriei, confuzie, modificări ale personalității și probleme cu mersul, vorbirea și înțelegerea, spune Douglas Scharre, șeful diviziei de neurologie cognitivă de la Ohio State Wexner Medical Center.

Care sunt așadar cele CINCI tipuri diferite de demență și simptomele cu care sunt asociate.

1. Boala Alzheimer

Este cea mai frecventă cauză a demenței, Alzheimer afectând aproximativ 60 până la 80% din totalul persoanelor cu demență. Majoritatea persoanelor cu Alzheimer încep să simtă simptome la 60 sau 70 de ani sau chiar mai târziu.În stadiile incipiente ale bolii Alzheimer, oamenii experimentează uitarea, vor repeta lucrurile de multe ori, adesea în aceeași conversație și nu vor putea păstra informații noi. În cele din urmă vor pierde capacitatea de a vorbi, de a merge și de a mânca singuri.

2. Demența vasculară

Este considerată al doilea cel mai frecvent tip de demență, reprezentând aproximativ 15-20% din cazuri în America de Nord și Europa. Demența vasculară apare când fluxul de sânge către o parte a creierului este blocat, privând neuronii de oxigen și deteriorând sau, în cele din urmă, distrugând aceste celule. Acest lucru apare adesea după un accident vascular cerebral major Persoanele de peste 65 de ani sunt cel mai afectate, iar riscul crește odată cu înaintarea în vârstă. Simptomele timpurii pot include dificultăți de limbaj, incapacitatea de a acorda atenție, izbucniri emoționale neadecvate și planificare și judecată slabe.

3. Demența cu corpi Lewy

LBD afectează aproximativ 1,4 milioane de americani, majoritatea cu vârsta peste 50 de ani. Mulți oameni au auzit prima dată de boală când s-a descoperit că actorul Robin Williams suferea de LBD nediagnosticat. LBD este legat de boala Parkinson, în care proteinele alfa-sinucleinei se acumulează mai întâi în porțiunea creierului care controlează mișcarea și se poate răspândi în timp în zonele responsabile de memorie.

Unul dintre semnele distinctive ale demenței cu corpi Lewy sunt halucinațiile și iluziile vizuale. Boala afectează și memoria, ulterior și mersul.

4. Demența frontotemporală

FTD este mai puțin frecventă, dar este cel mai frecvent tip de demență pentru persoanele cu vârsta sub 60 de ani. Deoarece FTD începe în lobul frontal, care este responsabil pentru dispoziție și comportament, pacientul devine agresiv sau apatic, prezintă o lipsă de empatie, poate folosi un limbaj inadecvat. Spre deosebire de Alzheimer, pierderea memoriei nu este un simptom major.

5. Hidrocefalie cu presiune normală

Este un tip de demență care poate fi tratat cu succes. Are trei simptome principale: incontinență urinară, dificultăți de echilibru și mers, și probleme cognitive, inclusiv pierderea memoriei pe termen scurt, modificări ale dispoziției și dificultăți în luarea deciziilor.