Afecțiunea de care suferă din ce în ce mai mulți oameni. Până în 2025, jumătate din oameni o vor avea

Din ce în ce mai mulți oameni suferă de afecțiuni alergice, spune medicul Adriana Nicolae, medic primar alergologie și imunologie, subliniind că aproximativ 150 de milioane de europeni sufere de astfel de afecțiuni.

„Sunt foarte mari probleme în sistemul de învățământ preșcolar și școlar și în orice familie din România în care există copii care suferă de alergii alimentare. Costurile adiacente unui regim cu alimente speciale este foarte mare.

Ei au foarte puține surse, trebuie să mănânce alimente de foarte bună calitate și sunt foarte greu de înlocuit. Trebuie foarte multă educație și foarte mult sprijin în această direcție pentru părinții și copiii care suferă de alergie alimentară”, a declarat aceasta în cadrul emisiunii lui Marius Tucă de la Gândul Live.

Un al doilea val uriaș al afecțiunilor alergice

Medicul Adriana Nicolae a mai spus că este vorba despre un al doilea val uriaș al afecțiunilor alergice. Ea mai spune că statisticile din țara noastră nu sunt foarte exacte, în timp ce statisticile din Europa arată că există 150 de milioane de europeni care suferă de aceste afecțiuni alergice.

„Discutăm despre un al doilea uriaș val al afecțiunilor alergice. Statisticile în țara noastră nu sunt foarte exacte, dar dacă facem referire la statisticile din Europa, există aproximativ 150 de milioane de europeni care suferă de afecțiuni alergice și până în 2025, jumătate dintre noi vom avea o afecțiune alergică.

Când vorbim despre copii cu alergii alimentare, aici lucrurile sunt un pic mai greu de numărat. Dacă ne raportăm la statisticile europene, 1 din 20 copii de vârstă preșcolară și școlară sufere de alergie alimentară”, mai spune medicul primar alergologie și imunologie, la emisiunea respectivă.

Cauzele alergiilor pot fi diferite

Alergiile apar atunci când sistemul imunitar găsește o substanță inofensivă ca fiind un invadator periculos. Sistemul imunitar produce apoi anticorpi care rămân în alertă pentru acel alergen anume.

Când suntem expuși alergenului din nou, acești anticorpi pot elibera un număr de substanțe chimice ale sistemului imunitar, precum histamina, care cauzează simptome alergice.

Specialiștii au venit cu o serie de alergeni populari, precum:

  • alergeni aeropurari – păr de animale, acarienii din praf și mucegaiul
  • anumite alimente – arahide, nuci, grâu, soia, pește, crustacee, ouă și lapte
  • tulpini de insecte – viespe, albină
  • medicamente – antibiotice pe bază de penicilină
  • latex sau alt tip de material care poate provoca reacții alergice cutanate