Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, după vizita la fabrica IVECO din judeţul Dâmboviţa, că guvernul îşi doreşte ca salariul minim să crească, dar până nu vor avea o analiză, pe buget, pe cifre concrete, nu doreşte să facă nicio referire cu privire la cuantumul cu care va creşte salariul minim.

Ne dorim ca salariul minim să crească

„Calculul, în momentul de faţă, ţinând cont de cifrele pe care dvs le-aţi prezentat, noi încă nu am luat o decizie în acest sens, probabil nu sunt tocmai aliniate cu realitatea pentru că, atunci când vorbim de creşterea salariului minim, este vorba despre o limită de la care fiecare dintre cei care au angajaţi pot să îi remunereze”, a spus Ciucă, arătând că un angajat de la IVECO i-a spus că salariul său este motivant.

El a precizat că „este la îndemâna fiecărui manager, a fiecărui conducător de astfel de companie să stabilească salariul în funcţie de valoarea muncii prestate de fiecare angajat în parte”.

„Revenind la cifre, sigur că ne dorim ca salariul minim să crească şi de fiecare dată când am avut această posibilitate am discutat şi despre salarii şi despre pensii. Reprezintă obiectivul nostru, astfel încât să îi sprijinim pe oameni să nu suporte întreaga povară a ceea ce înseamnă creşterea preţurilor şi efectele pe care le produce inflaţia, doar că până nu vom avea o analiză, pe buget, pe cifre concret, nu doresc să fac nicio referire cu privire la cuantumul cu care va creşte salariul minim”, a mai spus Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă s-a renunţat la majorarea salariului minim la 3.000 de lei, premierul a spus că a făcut referire foarte clar că valoarea va depinde de cifrele care sunt reflectate în proiectul de buget.

Sunt mai multe variante pentru salariul minim

De asemenea, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat tot miercuri că este evident că va trebui mărit salariul minim pe economie. El a precizat că din discuţia cu Asociaţia patronatelor din construcţii, aceştia le-au spus că este mult prea mică o majorare la 3.000 de lei pentru domeniul construcţiilor şi că ei ar prefera în jur de 4.000 de lei.

„Ştiţi foarte bine că o treime dintre români sunt plătiţi cu salariul minim pe economie. Acest lucru e un pic diferit faţă de ţările mai dezvoltate din Europa, nu este atât de mare acest procentaj, sunt 1,5 sau 1,7 milioane de români plătiţi cu salariul minim pe economie. În Germania de trei ori s-a mărit salariul minim pe economie. De ce? Ca să-şi menţină forţa de muncă”, a spus preşedintele PSD.

Marcel Ciolacu a precizat că, de când a început această discuţie în coaliţie, cu premierul şi cu liderul UDMR Kelemen Hunor, asociaţia patronatelor din construcţii le-a spus că este mult prea mic 3.000 de lei pentru domeniul construcţiilor şi că ei ar prefera în jur de 4.000 de lei.

„Aşa se face în orice economie, dacă vrem să ne ţinem plusvaloarea în România şi românii în România. Nu există altă abordare economică niciunde în lume. Este normal să se mărească salariul minim pe economie. Sunt mai multe variante pe care ni le-au prezentat şi cei de la IMM-uri, şi cei din industrie. Sunt ferm convins că împreună cu ministerul de Finanţe, vom lua decizia, dar este evident că va trebui mărit salariul minim pe economie”, a spus preşedintele PSD.