Aflat în platoul Digi 24, ministrul Sănătății a declarat că România este vizată de un al doilea val de coronavirus. Acesta a amintit de gripa spaniolă, care a avut loc acum 100 de ani și care a avut patru valuri.

„Haideți să terminăm valul unu. În general orice pandemie a mers pe durata unui an sau un an și jumătate spre doi.

Dacă ne amintim de gripa spaniolă au fost patru valuri, iar al doilea a fost mai important ca primul.

Totuși vorbim de 100 de ani distanță și cred că am evoluat noi ca omenire și ca activitate medicală.”, a declarat Nelu Tătaru miercuri seara.

Corpul va fi șubrezit

Nelu Tătaru a vorbit și despre intersectarea pandemiei de coronavirus cu gripa sezonieră. Acesta a declarat că gripa sezonieră poate șubrezi corpul și acesta nu va mai putea lupta și cu gripa normală și cu COVID-19.

Ne așteptăm și la valul doi de infectări, dar el depinde foarte mult de valul unu.

”Gripa sezonieră va șubrezi organismul. În contextul în care pregătim această toamnă avem acele 3 milioane de vaccinuri, iar din informațiile noastre sunt cumpărate deja 500.000 de vaccinuri.

Recomandarea este să ne vaccinăm, mai ales cei care sunt în grupele de risc. Măcar să facem vaccinul pentru bolile pentru care putem”, a declarat ministrul Sănătății.

Cum poți deosebi gripa sezonieră de coronavirus

Manila Alfano a explicat în Il Giornale luând o cercetare efectuată pe 30 de voluntari de către Carl Philpott de la Universitatea East Anglia din Marea Britanie, ce ar trebui să o alarmeze pe o mamă care are un copil febril.

Pierderea mirosului care poate însoți coronavirusul este un simptom unic și diferit de cel experimentat de cineva cu o răceală mai puternică. Persoanele examinate în cadrul studiului au fost împărțite după cum urmează: zece cu Covid-19, zece cu o răceală puternică și alte zece sănătoase, fără simptome de răceală sau gripă.

Pierderea mirosului a fost mult mai profundă la persoanele cu Covid-19, adică au fost mai puțin capabile să identifice mirosurile.

De obicei, pierderea mirosului este o pierdere bruscă și gravă, care nu este însoțită de un nas umplut sau un nas cu mucozităţi: majoritatea persoanelor afectate de coronavirus pot respira în continuare liber”, scrie www.ilparagone.it, preluat de Gazeta Românescă.

„Cei care suspectează infectarea ar putea să facă propriile teste de miros și gust acasă folosind produse precum cafea, usturoi, portocale sau lămâi și zahăr”. Simțurile mirosului și gustului revin la normal în câteva săptămâni la majoritatea oamenilor care se recuperează de la coronavirus.

Gripa are mai puţine zile de incubaţie şi un interval serial mai scurt, si, prin urmare, este transmis mai rapid. Dacă intervalul de Covid-19 este de 5-6 zile, cel de gripă este 3. Spre deosebire de gripă, tusea, în cazul coronavirusului, este uscată și iritantă și insistentă”.

Sursă foto: INQUAM/Sabin Cîrstoveanu.