Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru este de părere că sistemul medical suferă de ”o boală, începând de la medicina primară până în sus”, iar singura soluție este modificarea legislației.

„Putem remedia nişte lucruri, trebuie să cunoaştem realitatea şi trebuie să o cunoaştem în întregime. (…) Sistemul medical are o boală, începând de la medicină primară până sus. (…)

Deschiderea totală a Ministerului Sănătăţii, a mea personală, în vederea modificării unei legislaţii şi în vederea aducerii medicului care este în centru, a corpului medical la acea capacitate de performanţă pentru care s-a pregătit în a acorda un act medical de calitate. Se discută de o pandemie în care au fost prezenţi toţi, mai în faţă sau mai în spate”, a spus Nelu Tătaru, în cadrul unei dezbateri organizate de PNL Bucureşti.

Totodată, ministrului Sănătății a mai subliniat faptul că pandemia de coronavirus nu a făcut altceva decât să „deschidă ochii tuturor” și să scoată la iveală marile probleme cu care sistemul sanitar din România se confruntă.

Urmează o lună de foc

În același timp, ministrul a tras un semnal de alarmă cu privire la luna septembrie a acestui an. Nelu Tătaru are speranța că această ”lună de foc” va putea fi gestionată de medicii din țară.

”Cred că a fost o pandemie care a deschis ochii tuturor şi ne-a făcut să lăsăm nişte orgolii care există în tagma medicală şi să adaptăm din mers capacitatea până în acest moment. Sper ca această lună de foc care este septembrie să ne dea capacitatea noastră, atât colegial, cât şi profesională, să putem gestiona acest moment”, a mai spus Tătaru.

Ministrul a mai precizat că el personal ar opta pentru o „adevărată reformă în sănătate”, printr-o lege „corectă”, adaptată zilelor noastre.

„Aşteptăm ca o lege corectă adaptată zilelor noastre, trecută printr-un legislativ care să înţeleagă nu doar menirea acelei legi, ci şi însemnătatea ei, va putea face să avem o adevărată reformă în sănătate. Suntem într-o perioadă care ne-a făcut pe toţi să vedem realitatea. Chiar dacă o ştiam, nu o recunoşteam”, a mai afirmat ministrul.

Sursă foto: INQUAM/Octav Ganea