Consumul de carne roșie dăunează sănătății

O cercetare făcută de specialiștii de la Harvard spune că doar două porții de carne roșie consumate pe săptămână crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2 mai târziu. Riscul ar crește și mai mult odată cu un consum mai mare, scrie CNN.

„Asocierea dintre carnea roșie și diabetul de tip 2 a fost observată la diferite populații din întreaga lume. Continuăm să consolidăm dovezile existente cu date și tehnici îmbunătățite. Sper că studiul nostru ar putea soluționa dezbaterea cu privire la faptul dacă ar trebui să limităm sau nu consumul de carne roșie din motive de sănătate”, a declarat primul autor al studiului, Xiao Gu.

Aproximativ 462 de milioane de persoane din întreaga lume sunt afectate de diabet de tip 2, o cifră care a crescut rapid, au precizat autorii.

„Prevenirea diabetului este importantă. Deoarece această boală este în sine o povară serioasă. Și, de asemenea, este un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare și renale, cancer și demență”, a spus Gu.

Consumul de carne roșie a fost asociat cu riscul de diabet de tip 2 în studiile anterioare. Dar autorii ultimei cercetări au dorit să le îmbunătățească prin adăugarea de detalii despre modul în care diagnosticele de diabet și biomarkerii aferenți au fost afectați de consumul pe o perioadă lungă de timp.

Autorii au studiat 216.695 de persoane. Studiile au investigat factorii de risc pentru principalele boli cronice în rândul asistentelor medicale înregistrate de sex feminin din America de Nord. Un alt studiu a evaluat aceleași subiecte, dar pentru bărbați.

Risc de boală mai mare cu 62 la sută

Participanții la cercetare au fost urmăriți mai mulți ani. Ei și-au raportat starea de sănătate o dată la doi ani prin intermediul unui chestionar. Aportul lor alimentar a fost, de asemenea, măsurat la fiecare doi până la patru ani cu ajutorul unor chestionare. Ei trebuiau să raporteze consumul mediu de diferite alimente și băuturi în ultimul an.

La sfârșitul perioadelor de urmărire, aproape 22.800 de persoane au dezvoltat diabet de tip 2. Cei care au consumat cel mai mult carne roșie totală au avut un risc cu 62% mai mare de a dezvolta boala. Comparativ cu persoanele care au mâncat cel mai puțin. Consumul celei mai mari cantități de carne roșie procesată sau neprocesată a fost legat de un risc cu 51%. Și, respectiv, 40% mai mare de diabet de tip 2.

Înlocuirea unei porții de carne cu nuci sau leguminoase a însemnat o reducere de 30% a riscului de a dezvolta diabet de tip 2. În timp ce opțiunea pentru lactate a redus șansele cu 22%.

Studiul nu dovedește că consumul de carne roșie cauzează diabetul de tip 2, a declarat Gunter Kuhnle, profesor de nutriție. El nu a fost implicat în studiu.