Un studiu online realizat de Singapore a făcut o descoperire fără precedent. Studiul a început în 2016 cu 1.240 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani , iar în trei ani de de la desfășurare, mulți dintre participanți au renunțat din mai multe motive, doar 355 de răspunsuri fiind valabile pentru a fi studiate, potrivit StraitsTimes, transmite SafeNews.md.

Autorii studiului sunt profesorul Edson C. Tandoc Jr. și Zhang Hao Goh, care fac parte din Centrul NTU pentru Integritatea Informațională și Internet sau In-Cube, iar în final, studiul a stabilit că cu cât oamenii petrec mai mult timp pe Facebook, cu atât este mai mare riscul de a suferi de depresie.

Unul dintre autorii studiului susține atunci când oamenii petrec prea mult timp pe rețelele de socializare, procesul de comparație se amplifică și poate stârni mari dezamăgiri.

„Teoria rangurilor sociale spune că ne comparăm social, ceea ce este ceva de care nu putem scăpa deoarece este modul în care vedem propria noastră identitate socială. Dar acest proces de comparație ne poate dezamăgi atunci când vedem pe cineva care are mai multe resurse decât noi”, a spus Prof. Tandoc, directorul In-Cube.

Cei care petrec mai mult timp pe Facebook, predisupuși la depresie 

Totodată, studiul NTU face referire la o cercetare similară care a implicat 736 de studenți din Statele Unite, la care profesorul Tandoc a contribuit. Mai exact, studiul constatat că utilizarea pasivă a Facebook, cum ar fi vizualizarea fotografiilor unui prieten sau parcurgerea știrilor de pe platformă, ar putea duce la depresie în cazul persoanelor invidioase.

Deși participanții mai tineri și cu un înalt nivel de educație din Singapore au raportat niveluri mai ridicate de utilizare a Facebook și de depresie, prof. Tandoc a spus că impactul vârstei și al nivelurilor de educație a fost secundar.

Pe de altă, parte studiul NTU, participanții cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani au petrecut zilnic în medie aproximativ două ore şi jumătate pe Facebook.

Un alt Autor al studiului a explicat motivul pentru care apare depresia. Potrivit acestuia, o persoană care petrece prea mult timp pe rețelele de socializare vede la oameni lucruri pe care ea nu le are, simțind astfel presiunea de a fi mai frumoasă, mai bogată, sau mai de succes.

„Când vedem partea bună a altor oameni, simțim presiunea de a fi mai bogați, mai frumoși, mai de succes și de a avea mai mulți urmăritori”, a spus consilierul Edmund Chong de la serviciul de consiliere online Talk Your Heart Out.

Cum poate fi contracarată depresia

Pentru a evita riscul depresiei, consilierul susține că primul și cel mai important pas îl reprezintă reducerea impactului negativ al rețelelor de socializare. Potrivit acestuia, atunci când o persoană realizează antipatiile pe care le provoacă rețelele de socializare, aceasta se va lăsa ma puțin afectată de ele.

„Când suntem conștienți de motivația, de factorii declanșatori, de aprecierile, antipatiile și de intenția noastră de a folosi social media, suntem mai puțin afectați de acestea”, a adăugat el.

Totodată, acesta a subliniat faptul că oamenii trebuie să înțeleagă că dincolo de rețelele de socializare, există și probleme, dar și resentimente în anumte familii, lucruri care nu se văd în imaginile postate.

„Trebuie să ne reamintim în permanență că suntem într-un fel asemănători cu toți ceilalți de pe rețelele sociale. Chiar și în familiile fericite pot exista discuții, probleme sau resentimente”, a mai spus consilierul.