Boala infecțioasă care face ravagii în rândul copiilor vaccinați. De ce și cum apare

Cazurile de oreion, cândva o boală obișnuită a copilăriei, au scăzut cu peste 99% în SUA, după ce, în 1967, a fost dezvoltat un vaccin împotriva infecției respiratorii extrem de contagioase. Numărul de cazuri a scăzut la 231 în 2003, de la peste 152.000 în 1968.

Dar cazurile au început să crească din nou, în 2006, când au fost raportate 6.584 de infecții, majoritatea la persoane vaccinate, scrie NBCNews.

Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), o treime din cazurile de oreion din SUA, din 2007 până în 2019, au fost raportate la copii și adolescenți. Aproximativ 94% dintre cei care au contractat boala fuseseră vaccinați.

„Înainte de acest moment, focare mari de oreion în rândul persoanelor vaccinate nu erau ceva obișnuit, cu atât mai mult în rândul copiilor vaccinați”, a declarat Mariel Marlow, epidemiolog la CDC.

„Dar simptomele bolii sunt de obicei mai ușoare, iar complicațiile sunt mai puțin frecvente la persoanele vaccinate”, susține expertul.

Mai mulți factori par să afecteze imunitatea persoanelor vaccinate

Medicii nu pot spune de ce persoanele vaccinate fac oreion. Se pare că mai mulți factori par să afecteze imunitatea persoanelor vaccinate, inclusiv lipsa expunerii prealabile la virus, scăderea imunității și circulația genotipurilor pe care vaccinul nu le conține.

Virusul oreionului se răspândește prin contactul direct cu saliva sau picăturile respiratorii din gura, nasul sau gâtul unei persoane infectate.

O persoană infectată poate răspândi virusul tușind, strănutând, vorbind sau chiar prin activități cum ar fi sportul. Aproape 91% din populația SUA a primit cel puțin o doză de vaccin împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei. Vaccinul se administrează copiior cu vârsta între 12 luni și 6 ani și este eficient în proporție de 88% împotriva bolii.

Boala a continuat să circule în SUA, în ciuda distanțării, blocajelor și purtării măștii

Cazurile de oreion au scăzut anul trecut, comparativ cu cei șase ani anteriori, dar boala a continuat să circule în SUA, în ciuda distanțării, blocajelor și purtării măștii. Începând cu 1 aprilie 2020 și până la sfârșitul anului, 32 de departamente de sănătate au raportat 142 de cazuri de oreion.

Întrucât oreionul a continuat să circule la nivel global în timpul pandemiei, experții se așteaptă ca focarele la nivel național, care pot fi agravate de un număr mai mare de oameni nevaccinați, să continue.