Cercetătorii au descoperit că 2 miliarde de oameni sunt supraponderali sau obezi.
Surprinzător sau nu, cele mai afectate ţări sunt cele din Orientul Mijlociu şi Africa, unde 60% dintre bărbaţi şi 65% dintre femei suferă de obezitate. Statele Unite se află pe primul loc într-un clasament al ţărilor cu locuitori obezi, cu un procentaj de 13%. China şi India au la un loc 15%.

Cercetătorii au analizat 1.700 de studii, din 188 de ţări, efectuate în perioada 1980-2013 şi au realizat că nicio ţară nu a reuşit să reducă procentajul obezilor.

Criza din ultimii ani a făcut să ia amploare fenomenul obezității, pentru că familiile cu resurse reduse au înlocuit alimente precum fructele și legumele cu unele cu un conținut mare de calorii. În Europa, acest comportament care favorizează creșterea greutății peste media normală a fost constatat mai ales în Spania, Italia, Grecia, Portugalia, Irlanda și Slovenia. Potrivit celor mai recente date (din 2012 sau 2011, în funcție de țară), numărul persoanelor obeze a continuat să crească în ultimii cinci ani, însă într-un ritm mai scăzut decât în perioada precedentă. Procentajele în acest sens aproape că s-au stabilizat în Anglia, Italia, Coreea sau SUA, însă nivelurile au crescut cu două sau trei procente în Australia, Canada, Franța, Mexic, Spania și Elveția. Țările mai puțin afectate de această problemă erau Coreea (2,1% obezi în ansamblul populației), Elveția (8,1%) și Italia (10%).

Zahărul este de vină

Responsabil de obezitate nu este lipsa de exercițiu fizic, ci zahărul. Prima doamnă a SUA, Michelle Obama, a inițiat campania “Let's move”, iar unii politicieni au încercat să oblige industria agroalimentară să reducă conținutul de zahăr în produsele sale, dar companii ca Coca-Cola, Pepsi-Cola și Pizza Hut nu au dispărut din cantine și din școli.