"În ceea ce priveşte plăţile iniţiate utilizând telefoanele mobile, în România, statisticile relevă o mai bună dezvoltare a plăţilor cu cardul. La capitolul furnizării serviciilor de plată, în România există, la ora actuală, unu număr de trei emitenţi pentru servicii de mobile banking", a afirmat Iatan.

Din datele BNR reiese faptul că sectorul de internet banking are cei mai mulţi emitenţi, respectiv 38, urmat de carduri (33 emitenţi), home-banking şi phone-banking (câte şapte emitenţi) şi mobile banking (3).

Totodată, în ceea ce priveşte valoarea plăţilor online, în 2011, cele mai mari valori au fost consemnate pe internet banking (cu 712,4 miliarde lei), home-banking (422,5 miliarde lei) şi carduri (20,4 miliarde lei).

La polul opus s-au situat plăţile online de tip mobile banking (777 milioane lei) şi phone banking (360 milioane lei), conform datelor oficiale, prezentate marţi de către expertul BNR.

Ca număr de tranzacţii prin intermediul internetului, pe prima poziţie a clasamentului s-au clasat, anul trecut, plăţile prin carduri (130,38 milioane), în timp ce locul secund a revenit internet bankingului (44,96 milioane de tranzacţii). Podiumul este încheiat de home banking, cu 10,82 milioane de tranzacţii, iar pe poziţiile următoare s-au clasat plăţile prin phone banking (210.000) şi mobile banking (70.000).

Conform statisticilor oficiale, în România există, la acest moment, 26 de milioane de terminale mobile active, dintre care peste 4,5 milioane au acces la internet. De asemenea, aproximativ două milioane de terminale mobile sunt smartphone-uri.

În 2012, piaţă mondială de mobile banking s-a cifrat la peste 170 miliarde de dolari, în creştere cu 62% faţă de anul 2011, potrivit Gartner. În acelaşi timp, Netopia mobilPay, lider pe piaţa din România în ceea ce priveşte microplăţile cu telefonul mobil şi unul dintre cei mai importanţi procesatori de plăţi online prin card, estima pentru anul 2012 o piaţă locală a plăţilor online de 10 milioane euro, în creştere cu 10% faţă de anul trecut.

Finmedia, alături de Asociaţia Română a Băncilor /ARB/, a organizat, marţi, a II-a ediţie a conferinţei ‘Mobile Payments, driving the change’. La dezbatere participă specialişti din bănci, consultanţi, operatori de telefonie mobilă, furnizori de tehnologie pentru segmentul plăţilor şi directori IT.

Primii paşi către apariţia comercială a unui serviciu de plăţi mobile a fost făcut în această vară de către BRD şi Orange, care au demarat un proiect pilot cu o astfel de tehnologie.
Sursa: Agerpres