BNR sprijină un program al Guvernului de ajustare fiscală

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a afirmat că Guvernul trebuie să asigure, în primul rând, o stabilitate politică şi coeziune socială fără de care România nu poate avea stabilitate financiară.

Întrebat, miercuri, într-o conferinţă de presă, ce efecte ar putea să aibă măsuri precum triplarea taxelor pentru unele firme mici şi mijlocii, eliminarea TVA de 5%, dar şi suprataxarea caselor de lux, Isărescu a spus:

“Diverse. Aveţi o listă de măsuri şi fiecare poate să aibă efecte diverse atât asupra cererii, asupra creşterii economice şi asupra inflaţiei.

Le vom explica atunci când vor apare. Altfel, creez iar o suită de ştiri care sunt pe lângă subiect. Subiectul pe care noi îl abordăm acum este că sprijinim un program al Guvernului de ajustare fiscală, ca să nu spun corecţie că sună mai grav aşa, ajustare fiscală şi de consolidare fiscală.

Pe acela îl sprijinim în totalitate. Cum va ieşi el este atributul Guvernului. El are politica fiscală şi noi vom lucra cu el ca să fie într-adevăr o ajustare fiscală şi o consolidare fiscală”, a afirmat guvernatorul BNR.

Decizia este strict politică

Șeful BNR a precizat că decizia legată de aceste măsuri este una politică.

“Personal şi colegi de-ai mei şi-au expus puncte de vedere legate de diverse. Au fost uneori taxaţi pe drept, pe nedrept şi aşa mai departe. Deci nu ne-am ferit să ne expunem punctul de vedere, dar nu vrem să creăm încă un tărăboi. Nu avem în faţă decizii tehnice.

Din punct de vedere tehnic s-a pronunţat Consiliul Fiscal, diverse formule de ajustare şi de consolidare. Avem un raport al Băncii Mondiale, avem un raport al Fondului Monetar Internaţional, avem discuţiile cu Uniunea Europeană, Guvernul discută permanent.

Decizia este însă politică, nu tehnică, deci nu puteţi să mă întrebaţi pe mine. Sunt o instituţie a statului care are un mandat precis. Care este soluţia politică foarte bună? Eu vă spun numai atât: Guvernul trebuie să facă şi ajustare şi consolidare fiscală, dar în acelaşi timp, trebuie să asigure stabilitatea politică şi coeziunea socială.

Deci este o decizie pur politică şi când noi vorbim de stabilitate financiară, care este esenţială. Pot să vă mai adaug ceva. Fără stabilitate politică şi coeziune socială nu putem să avem stabilitate financiară”, a transmis Isărescu.