Era pur şi simplu de neexplicat cum ar fi reuşit băncile comerciale să ramburseze brusc 13,86 miliarde lei, fără a obţine o nouă finanţare, în condiţiile în care de la o săptămână la alta li s-au pus la dispoziţie sume din ce în ce mai mari.
Ieri, Capital scria că, după ce băncile comerciale au ajuns să împrumute sume record de la BNR de la o săptămână la alta, prin licitaţiile Repo, banca centrală le-a lăsat brusc fără bani la licitaţia Repo.
De la mijlocul lunii mai, până la finele lunii iunie, sumele împrumutate de bancheri, pe o săptămână, de la BNR au crescut de 2,5 ori, atingând nivelul record pe 25 iunie, de 13,86 miliarde lei. Totul s-a petrecut pe fondul creşterii tensiunii pe piaţa interbancară, unde băncile au devenit extrem de neîncrezătoare de a-şi împrumuta bani între ele, comportament indus şi de teama cu privire la alegerile din Grecia.
Chiar BNR a menţionat în premieră în comunicatul şedinţei de politică monetară  despre apelarea în creştere la liniile sale de finanţare, pe fondul creşterii tensiunilor pe piaţa interbancară.
În iunie, băncile au apelat săptămânal la BNR pentru împrumuturi cuprinse între 12 şi 14 miliarde lei.
Trebuie spus că prin operaţiunile Repo BNR pune la dispoziţia băncilor comerciale fonduri pe termen scurt, exact cât acestea cer, la o dobândă egală cu dobânda de politică monetară.