Moneda va fi din aur, cu o valoare nominală de 10 lei, în greutate de 1,224 g și un diametru de 13,92 mm. Pe aversul monedei va fi reprezentat un grup de personaje de pe patera din Tezaurul de la Pietroasa, valoarea nominală „10 LEI” şi stema României; la exterior, în arc de cerc, anul de emisiune „2012” şi inscripţia „ROMANIA”. Pe revers va exista personajul feminin din centrul paterei suprapus peste o reprezentare în perspectivă a acesteia; la exterior, inscripţiile în arc de cerc „Patera” şi „TEZAURUL DE LA PIETROASA”.

Monedele, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de  broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limbile română, engleză şi franceză.

Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central. Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 500 de exemplare. Preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din aur, inclusiv broşura de prezentare, este de 415,00 lei/buc. Moneda din aur cu tema Istoria aurului – Patera din Tezaurul de la Pietroasa are putere circulatorie pe teritoriul României. Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a monedei din aur din emisiunea numismatică cu tema Istoria aurului – Patera din Tezaurul de la Pietroasa  se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.