Marfin este o bancă de talie foarte mică pe piaţă, cu acţionari ciprioţi, care a primit opt amenzi cu o valoare cumulată de 100.000 de lei (peste 22.000 euro), arată datele publicate de banca centrală. Credit Europe Bank, o bancă controlată de un grup turcesc, a primit o amendă şi mai multe avertismente, în timp ce Creditcoop a fost sancţionată doar cu avertismente.

Sancțiunile împotriva Marfin Bank au fost dispuse în 7 iulie prin ordinele 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70 și 71 ale prin-viceguvernatorului BNR, Florin Georgescu, care are printre principalele atribuții supravegherea sistemului bancar din România.

Cea mai mare amendă, de 50.000 lei, a fost primită de Marfin Bank pentru neîndeplinirea cerințelor de capital, "având în vedere că, pentru datele de 31.01.2015, 28.02.2015 și 30.09.2015, banca nu a îndeplinit cerințele de fonduri proprii", arată BNR, potrivit news.ro

În plus, banca nu a îndeplinit nici cerințele legale de prudențiale pentru instituțiile de credit, "având în vedere că banca nu a dezvoltat o strategie de menținere a nivelurilor de capital și nu dispune de un plan explicit privind capitalul", potrivit băncii centrale.

Marfin a mai primit cinci amenzi de câte 8.000 de lei fiecare, o amendă de 6.000 lei și una de 4.000 lei pentru zeci de abateri constatate de către reprezentanții BNR, între care nerealizarea unei politici scrise "privind administrarea conflictelor de interese pentru membrii organului de conducere" sau neactualizarea strategiei de afaceri în 2015 și neelaborarea strategiei de afaceri pentru anul 2016.

BNR a mai acordat în 1 iulie trei sancțiuni, sub forma unor amenzi de câte 10.000 lei fiecare, subsidiarei din România a grupului bancar ungar OTP, pentru neîndeplinirea unor măsuri dispuse de către banca centrală în noiembrie 2015.

În acest an, șapte bănci comerciale și Creditcoop, care are statut special, au fost sancționate de către banca centrală. Prima bancă sancționată de către BNR în 2016 a fost Carpatica, care a primit avertisment scris în 5 ianuarie pentru "nerespectarea măsurii dispuse la art. 1 din Ordinul Prim-viceguvernatorului BNR nr. 52/04.08.2015 de reîncadrare a indicatorului rata fondurilor proprii totale, în limita de minim 10%, în termenul stabilit prin ordinul menționat".

În 6 aprilie, BRD, a doua bancă din România după valoarea activelor, a primit tot un avertisment scris pentru că nu a îndeplinit măsurile impuse de către BNR în iulie 2015. De asemenea, Banca Comercială Feroviară, controlată de omul de afaceri Valer Blidar, a primit avertisment scris în 13 iunie pentru mai multe abateri.

În 14 iunie, Garanti Bank a primit avertisment scris de la banca centrală pentru "neasigurarea respectării cadrului de reglementare în materie de către instituția de credit", care a avut ca efect înregistrarea mai multor nereguli.

Anul trecut, cea mai sancționată bancă din România a fost Idea Bank, cu acționari polonezi, care a primit șapte amenzi cu o valoare cumulată de 110.000 lei de la BNR în data de 20 octombrie 2015, pentru mai multe nereguli descoperite de către banca centrală.

Pe piața bancară românească activează în prezent 36 de bănci, din care 26 de bănci generaliste cu sediul în România, două bănci pentru locuințe și opt sucursale ale unor bănci din alte state ale Uniunii Europene.

Sursa: news.ro