În cursul lunii august, în conturile BNR au intrat aproape 1,13 miliarde de euro, din modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, din alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice (inclusiv suma rezultată din emisiunea de obligaţiuni pe piaţa internă în valoare nominală de 250 de milioane de euro), din alimentarea contului Comisiei Europene şi altele, potrivit comunicatului BNR.

În aceeaşi perioadă, au avut loc ieşiri de la rezerva BNR de 1,16 miliarde de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele. “La capitolul plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută se regăsesc rambursări de capital şi dobândă din împrumutul de la Fondul Monetar Internaţional pentru care România a rambursat circa 321 de milioane echivalent euro”, se precizează în comunicatul BNR.

Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone şi, în condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 3,254 miliarde de euro.

Astfel, potrivit băncii centrale, rezervele internaţionale ale României (valute plus aur), la 31 august 2014, au fost de 34,129 miliarde de euro, faţă de 34,132 miliarde de euro la 31 iulie 2014.

“Plăţile scadente în luna septembrie 2014 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează circa 579 de milioane de euro”, se mai arată în comunicatul BNR.

Sursa: Agerpres