Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, spune că piaţa valutară traversează o perioadă de reaşezare a echilibrului între dobânzdă şi curs, pe fondul unui deficit de credibilitate, care îngrijorează mai mult ca orice.

Suciu spune că nu a fost vorba de un atac speculativ, aşa cum spun unele voci din mediul politic şi din piaţă, dar a admis că au existat anumite presiuni pe curs.

„Atac speculativ este mult spus, dar a fost o situaţie tensionată, mai ales la încheierea zilei de tranzacţionare de marţi am avut o anumită presiune pe curs, care l-a dus la 4,77 – 4,78. În timpul zilei, când piaţa internă a fost mai activă s-a mai echilibrat acest curs spre 4,75”, a explicat Suciu, la Digi 24.

Purtătorul de cuvânt al BNR vorbeşte de o situaţie de fond, o situaţie de conjunctură şi de un moment al zilei care machează piaţa. „A rezultat o lipsă de credibilitate pentru investitorii care au deţineri în lei şi încep să renunţe la deţinerile în lei, de aici vine presiunea care s-a creat. Leul este până la urmă o monedă convertibilă, se tranzacţionează pe o piaţă largă, nu numai în România, de aceea credibilitatea situaţiei locale este extrem de importantă în setarea aşteptărilor”, a spus Suciu.

În privinţa viitorului evoluţiei cursului, purtătorul de cuvânt al BNR spune că sunt mai multe aspecte. „Unul ţine de factori interni, până la urmă factorii interni nu au adus şi nu ştim când pot aduce clarificări legate de stabilitatea fiscal-bugetară, predictibilitatea fiscal-bugetară, avem întrebări legate de necesarul de finanţări al statului prin bugetul care nu mai apare, avem întrebări legate de mecanismul de alocare al OUG 114, toate aceste elemente nu sunt fundamentale, dar contează să avem aceste elemente de impredictibilitate risipite, ca să aducem ceva nou pe masa echilibrelor. Şi avem o bancă naţională care trebuie să îşi facă rolul, este activă, prezentă şi atentă, şi acţionăm cu toate armele pe care le avem la dispoziţie”.

Sursa: Mediafax