‘Comparativ cu proiecţia anterioară, cea actualizată indică îmbunătăţirea pe termen scurt a perspectivelor dezinflaţiei, prevăzând reintrarea în interiorul intervalului de variaţie asociat ţintei în a doua parte a anului curent pe fondul persistenţei deficitului de cerere agregată’, subliniază raportul.

Principalele riscuri şi incertitudini aferente noii proiecţii se referă la volatilitatea fluxurilor de capital orientate către economia românească, în contextul unui mediu internaţional cu evoluţii variabile, precum şi la persistenţa rigidităţilor structurale ale economiei naţionale, în special a celor menţionate în cadrul acordurilor preventive de finanţare externă încheiate cu instituţiile internaţionale.

Pentru adecvarea, în continuare, a politicii monetare în vederea ancorării eficace a aşteptărilor privind inflaţia, CA al BNR a decis, joi, menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 5,25 la sută pe an, continuarea gestionării adecvate a lichidităţii din sistemul bancar şi păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit, arată CA al BNR.

Conduita politicii monetare vizează îndeplinirea obiectivului privind stabilitatea preţurilor pe termen mediu în condiţii de stabilitate financiară şi de atenuare a impactului nefavorabil exercitat de factori externi şi interni asupra redresării economiei româneşti.

CA al BNR a analizat şi aprobat, în şedinţa de joi, Raportul trimestrial asupra inflaţiei, document care va fi prezentat publicului într-o conferinţă de presă organizată în data de 8 mai 2013.

De asemenea, conform calendarului anunţat următoarea şedinţă a Consiliului dedicată politicii monetare va avea loc în data de 1 iulie 2013.
SURSA: Agerpres