O data cu trecerea la convertibilitatea, limitata, a leului, operatiunile de cont curent au devenit libere. Altfel spus, sunt permise transferuri de bani i strainatate, fara autorizarea BNR. Reglementarile stipuleaza ca aceste transferuri sunt posibile daca ele vizeaza achizitii de bunuri din strainatate, servicii turistice sau medicale. Pentru aceste operatiuni nu exista o limita de suma ce poate fi transferata i exterior. De asemenea, reglementarile permit transferuri libere de valuta de catre rezidenti aflati i Rominia, i favoarea persoanelor fizice rezidente aflate temporar i strainatate: la studii, i scopuri turistice, angajati temporar sau catre persoane aflate i itretinere (de regula bunici, potrivit BNR).
Operatiunile de capital, adica transferurile de bani i scopuri investitionale (de tipul: cumparari de bunuri mobiliare – obligatiuni, actiuni emise pe pietele externe de capital – sau imobiliare – terenuri sau cladiri) nu sunt permise decit dupa aprobarea prealabila de catre BNR. Autorizatia se elibereaza pe baza unor documente solicitate de banca centrala, care sunt prevazute i normele emise de BNR. De exemplu, pentru operatiuni cu valori mobiliare (actiuni tranzactionate pe piete externe) sunt necesare urmatoarele documente: declaratia solicitantului referitoare la banca prin care urmeaza sa se efectueze operatiunea valutara, contractele sau conventiile externe icheiate cu privire la investitii, dar si „orice alte documente solicitate de catre Banca Nationala a Rominiei”, potrivit prevederilor din normele bancii centrale.
Banca Nationala nu se supune unui termen i care este obligata sa dea un raspuns solicitantului. Alexandru Matei, director al Directiei Politici Financiar-Bancare din BNR, spune ca „lipsa acestui termen nu iseamna ca raspunsul, respectiv autorizarea, se da cu mare itirziere. in prezent, un astfel de raspuns se transmite prin posta, i medie, i sapte zile de la primirea documentatiei complete prevazute prin norme”. Daca lucrurile ar fi atit de simple, atunci la BNR ar trebui sa se aglomereze o mare masa de cereri de autorizatii pentru investitii ale persoanelor fizice i strainatate, or din informatiile pe care le detinem ele sunt citeva, iar sumele aflate i joc sunt de ordinul a citorva milioane de dolari (o singura cerere de autorizare pentru o investitie de trei milioane de dolari duce, practic, tot greul).
Este greu de crezut ca rominii cu bani sunt indiferenti la posibilitatile de cistig pe care le ofera pietele externe. L