Circulara nr. 22, emisa de BNR, in septembrie a.c., modifica unele prevederi din Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei nr. 3/1997, in sensul ca „nu se mai supun autorizarii Bancii Nationale a Romaniei operatiunile valutare de capital privind creditele de comert international cu termen de rambursare mai mare de un an, creditele si imprumuturile financiare cu termen de rambursare mai mare de un an, inclusiv leasing financiar, acordate de nerezidenti rezidentilor”. Aceleasi prevederi sunt valabile si in cazuri legate de garantii, avaluri, facilitati financiare auxiliare acordate de nerezidenti in favoarea rezidentilor.
in schimb, persoanele fizice si juridice rezidente au obligatia de a notifica la BNR operatiunea respectiva, inaintea derularii ei. Scopul este pur statistic si de informare, se spune in circulara BNR.
Prin aceasta masura, Banca Nationala fluidizeaza intrarile de valuta in tara, intr-o perioada in care accesul Romaniei la resursele externe este extrem de redus. Fiind vorba despre termene cu scadenta mai mare de un an, prin inlaturarea unor piedici de natura sa incetineasca accesul la resursele externe, BNR demonstreaza ca se gandeste sa rezolve problemele curente induse de rezerva valutara care se afla, acum, sub nivelul serviciului datoriei externe de anul viitor.