Chiar dacă actuala criză politică este departe de a se fi încheiat odată cu invalidarea referendumului de suspendare a preşedintelui, potrivit analiştilor, cursul a revenit, pe termen scurt, foarte aproape de nivelurile de dinaintea inflamării crizei politice.
"Aprecierea leului a survenit datorită faptului că în această peioadă sunt plăţi mari la buget, iar companiile au vândut din liniile de credit ca să plătească impozite şi taxe la MFP", a declarat un dealer pentru Capital.
În plus, BNR a plafonat şi azi lichiditatea oferită la licitaţia Repo, la 4 miliarde lei, dar dealerii spun că, probabil, BNR bagă lichiditate pe ascuns în piaţă prin unele bănci de casă, întrucât asta se vede în nivelul dobânzilor Over-night care au coborât la 5,25%-5,75%.
Un nivel atât de scăzut al cursului euro nu am mai avut din 3 iulie (4,4505 lei), ziua în care au fost demarate procedurile de suspendare a preşedintelui Băsescu. În următoarea zi, pe 4 iulie, cursul a sărit cu peste 2 bani, la 4,4715 lei.
Întărirea semnificativă a leului până la aceste niveluri s-a înregistrat încă de vineri seara, când cursul coborâse cu puţin sub 4,47 lei, pentru ca luni dimineaţa să debuteze la peste 4,48 lei şi apoi să coboare treptat sub 4,47 lei şi chiar sub 4,46 lei la un moment dat (ora 9:45).
După anunţarea referinţei BNR, leul dădea semne de continuare a aprecierii.
În ceea ce priveşte cursul dolarului american, BNR a anunţat o referinţă de 3,5675 lei, în coborâre cu 0,64 bani (0,18%).