La numai o saptamana de la inregistrarea celei mai mari victorii impotriva BNR, cand Curtea Suprema de Justitie parea sa fi pus punct unui proces inceput in urma cu patru ani, BDF a fost surprinsa sa afle ca noi drumuri i se deschid prin Tribunale. Desi perdanta in procesele derulate din 1996, BNR n-a renuntat la lupta. Saptamana trecuta, in data de 6 iulie, banca centrala a retransmis Tribunalului din Cluj-Napoca o noua cerere de faliment al BDF.
La data de 29 iunie a.c., Curtea Suprema de Justitie a aprobat sentinta judecatorului sindic privind planul de reorganizare a bancii clujene. Era la capatul unor procese ce au inceput in 1996, o data cu decizia BNR de a declansa falimentul BDF. La vremea aceea, BDF intrase in incapacitate de plata. Avea datorii catre persoane fizice si juridice si credite de rambursat catre BNR si CEC, de altfel, cei mai mari creditori ai bancii clujene, cu sume ce depaseau 2.200 miliarde lei. De atunci si pana la sentinta Curtii Supreme de acum doua saptamani, lungi procese au avut loc in instanta. Data de 29 iunie parea sa marcheze sfarsitul. Cel putin asa a sperat conducerea BDF. Numai ca aceasta decizie, singura, nu a fost suficienta. BDF avea restante la plata ratelor catre BNR, conform graficului de reesalonare a datoriei aprobat in 1997. Doua rate nu fusesera achitate.
Reprezentanti ai bancii centrale si ai BDF incepusera negocierile pentru o noua reesalonare. Conversia in dolari a datoriei contractata in lei facea si ea obiectul tratativelor. Cine ar fi castigat din aceasta trecere a sumelor in lei, pe dolari? Surse din BDF spun ca ambele parti. Pentru BDF, acceparea conversiei ar fi echivalat cu aprobarea unui nou grafic de plata, care presupunea rarefierea ratelor, dar fara sa iasa din termenul limita stabilit pentru anul 2004. Creditorii, afirma aceleasi surse, si-ar fi pastrat nealterate sumele cuvenite de la BDF.
Desi inca in negocieri, BNR lucreaza si la celalalt capat, acela de a obtine in instanta lichidarea bancii clujene. BDF si-a anuntat intentia de a contesta actiunea bancii centrale. Conducerea bancii este hotarata sa duca banca mai departe. N-a renuntat sa recastige increderea clientilor, printr-o oferta de produse ce se adreseaza indeosebi persoanelor juridice. Eforturile nu pot contrabalansa insa creantele care apasa ca o piatra de moara pe situatia bancii. Peste 7.500 miliarde lei are de recuperat de la clientii care au depus garantii ce acopera aproximativ 10% din sumele imprumutate. In plus, cei mai multi dintre datornici s-au sustras abil de la plata obligatiilor, declarandu-se singuri in faliment. Cu o asemenea avere mostenita din 1996, este greu de crezut ca eforturile BDF vor fi rasplatite cu salvarea de la moarte.