'În cazul creditelor reeşalonate se observă o modificare în structură în intervalul ianuarie 2013 – august 2014, în sensul creşterii mai pronunţate a volumului de credite cu peste 90 de zile întârziere reeşalonate (cu circa 0,57 miliarde lei, faţă de 0,12 miliarde de lei în cazul creditelor performante, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent). (…) Soluţia reeşalonării a crescut în eficienţă, performanţa creditelor cu întârzieri de peste 90 de zile şi care au fost reeşalonate în anul 2012, respectiv în primul semestru din 2013 (şi analizate la un an diferenţă) s-a îmbunătăţit. Rata de revenire a respectivelor credite în clase de întârziere mai mici a crescut, de la 10,25% în decembrie 2013 la 12,3% în august 2014. Spre comparaţie, în cazul creditelor neperformante care nu au fost reeşalonate, rata de revenire s-a menţinut în jurul valorii de 5,4% în acelaşi interval', se arată în raportul BNR.

Pe de altă parte, capacitatea populaţiei de a-şi onora serviciul datoriei s-a deteriorat marginal în perioada decembrie 2012 – iunie 2014, dar într-un ritm mai redus faţă de perioada anterioară, potrivit BNR. 'Rata creditelor neperformante la bănci a atins un nivel maxim de 10% (în iunie 2014, în creştere cu 0,5 puncte procentuale faţă de decembrie 2012), dar a intrat pe o pantă descendenta ulterior, ajungând la 8,7% în august 2014. Volumul creditelor neperformante s-a diminuat cu 11,5% în tot intervalul, iar reducerea care a caracterizat ultima perioada din 2014 (de 13,5% august 2014 faţă de iunie 2014) se datorează amplificării procesului de trecere a creditelor neperformante în afara bilanţului, precum şi a vânzării creditelor', se precizează în documentul BNR.

În perspectivă, banca centrală susţine că există argumente solide care pledează pentru continuarea scăderii creditelor neperformante, atât ca urmare a îmbunătăţirii capacităţii de plată a populaţiei, cât şi pe canalul curăţării bilanţurilor de către bănci.

În cazul companiilor, rata creditelor neperformante a continuat să crească în perioada analizată, punând presiune pe situaţia financiară a băncilor. 'Capacitatea companiilor nefinanciare de onorare a serviciului datoriei la bănci a continuat să se deterioreze în anul 2013 şi în primele luni ale anului 2014, dar cu un ritm mai redus comparativ cu anii precedenţi. Rata creditelor neperformante a crescut cu 2,5 puncte procentuale în perioada decembrie 2012 – august 2014, la 22% (spre comparaţie, în intervalul decembrie 2011 – august 2013 creşterea a fost de 9 puncte procentuale). Începând cu iulie 2014 rata de neperformanţă s-a redus, principalul factor fiind diminuarea volumului de credite neperformante', se mai arată în Raportul BNR.

Pentru perioada următoare, Banca Naţională se aşteaptă ca rata creditelor neperformante la bănci să scadă pe fondul scoaterii expunerilor neperformante în afara bilanţului, vânzării activelor neperformante către instituţii de recuperare a creanţelor şi menţinerii pe un trend descendent a ratei de nerambursare a companiilor româneşti. AGERPRES