„În scopul evitării manifestării riscului reputaţional la nivelul instituţiilor de credit, Banca Naţională a României, în calitatea sa de autoritate de supraveghere a acestora, descurajează orice fel de implicare în legătură cu monedele virtuale, inclusiv din perspectiva furnizării de servicii pentru entităţile care oferă servicii de investiţii sau de tranzacţionare a acestor monede”, precizează banca centrală.

În contextul evoluţiei schemelor de monede virtuale, inclusiv a riscurilor asociate acestora, Banca Naţională a României îşi întăreşte, astfel poziţia exprimată prin comunicatul emis în martie 2015, când atrăgea atenţia asupra riscului ridicat de pierdere a sumelor investite în astfel de monede.

Totodată, BNR semnalează o creştere a interesului populaţiei faţă de monedele virtuale, în special Bitcoin, atât din perspectiva deţinerii şi tranzacţionării acestora, cât şi ca afacere. „Pe fondul lipsei reglementărilor şi a lipsei supravegherii schemelor de monede virtuale, la nivel global, precum şi a diversificării acestora, s-au amplificat riscurile financiare şi reputaţionale la nivelul deţinătorilor”, menţionează instituţia.

„Având în vedere creşterea exponenţială din ultima perioadă a preţului majorităţii monedelor virtuale şi a fluctuaţiilor foarte mari înregistrate de acestea pe perioade foarte scurte, Banca Naţională a României clasifică monedele virtuale, cum ar fi Bitcon, drept active speculative, extrem de volatile şi riscante”.

Banca Naţională a României mai precizează că va continua să monitorizeze evoluţia schemelor de monede virtuale din perspectiva manifestării unor potenţiale riscuri asupra sistemului financiar, cu menţiunea că „în prezent, datorită volumelor foarte mici, aceste scheme nu reprezintă o ameninţare la adresa stabilităţii financiare din România”.