‘Coborârea inflaţiei în interiorul ţintei avută în vedere de BNR pentru acest an va fi dificilă şi va necesita politici adecvate’, consideră Cătălin Păuna. ‘Banca Centrală ar putea să recurgă la instrumentul cursului de schimb. Există un impact asupra inflaţiei de pe urma aprecierii leului şi este un impact foarte rapid’, a spus Cătălin Păuna.

În luna martie, România a avut cea mai ridicată inflaţie din Uniunea Europeană, de opt procente. Banca Naţională are în vedere o ţintă de inflaţie cuprinsă între 2,5 până şi 4,5 procente, însă recent Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a declarat că Banca Centrală va revizui în urcare prognoza de inflaţie pentru finele acestui an, însă noua estimare nu va depăşi 5 %.
Leul românesc a fost, în acest an, al treilea performer din Europa de Est, după forintul ungar şi dinarul sârbesc, apreciindu-se cu 4,75 de procente.
‘Aşteptările mele sunt că vor fi presiuni spre o apreciere a leului pe măsură ce economia se îmbunătăţeşte’, a declarat Cătălin Păuna.Potrivit Fondului Monetar Internaţional, economia României ar urma să-şi revină în acest an şi să înregistreze o creştere de 1,5 procente, după doi ani de contracţie.
În plus, Cătălin Păuna estimează că investiţiile străine directe în România ar putea depăşi, în 2011, nivelul de 3,6 miliarde de euro înregistrat în 2010. În primele două luni din 2011, investiţiile străine s-au dublat, deja, faţă de 2010, până la 294 milioane de euro.
Citește și Patru lei fugăresc un euro, șansele să-l prindă sunt mici