Lucian Croitoru, consilierul Guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, susține că o majorare a punctului de pensie cu 40% începând cu luna septambrie 2020 ar fi avea un dublu efect negativ.

Nu doar că va fi sacrificată creșterea economică, spune Croitoru, dar nici pensionarii nu vor primi bani mai mulți cu 40%, din cauza lipsei de sustenabilitate a măsurii.

”Recesiunea va fi și mai mare”

”Vorbim foarte mult despre pensii, dar foarte puține voci din interiorul profesiei noastre sunt suficient de vocale și de clare în a spune că un program de creștere a punctului de pensie cu 40% începând cu septembrie 2020 distruge acel criteriu de sustenabilitate, nemaiobţinându-se nici pensiile respective, nici creșterea economică.

Atunci recesiunea va fi și mai mare, culmea. Ar trebui înțeles acest lucru: cu cât se va lua o decizie mai rapidă în această privință și va fi făcută public, cu atât va fi mai bine pentru reluarea unor politici sustenabile, normale, în România”, a declarat oficialul BNR, conform hotnews.ro.

Croitoru susține că, pe fondul pandemiei de coronavirus, s-a produs o modificare la nivel global, dar care va avea implicații asupra României în ceea ce privește economisirile dorite, în interiorul unei țări sau nete între țări, față de investițiile dorite cu implicația că rata naturală reală a dobânzii a scăzut în continuare de la niveluri joase sau foarte joase în țările dezvoltate.

”Accentuare de dezechilibre”

”Acest lucru are o implicație pentru că eforturile pe care le vor face politicile monetare mai ales în țările dezvoltate vor avea o tracțiune mai mică decât în trecut. Va fi mai dificilă relansarea economiei.

Influența asupra creșterii economice s-ar putea să fie mai mică decât în trecut.

Cred că primul lucru pe care trebuie să-l avem în minte este că aceste evoluții, creștere economică și accentuare de dezechilibre, depinde foarte mult de evoluția bolii. Aici datele în ultimul timp par să ne arate că este o revenire”, apreciază consilierul lui Mugur Isărescu.

”Pantă de creștere a numărului de îmbolnăviri zilnice”

”S-a mizat foarte mult pe o revenire cu o intensitate mai mică a bolii, a numărului de infectări, în toamnă. S-ar putea, în opinia mea, să ne confruntăm cu o revenire mult mai apropiată în timp și atunci și efectele economice vor fi diferite.

Asta nu putem ști, dar primele semne, după părerea mea este că ne-am reangajat pe o pantă de creștere a numărului de îmbolnăviri zilnice. M-am interesat. Acel număr de teste care se publică în fiecare zi sunt cazuri noi și nu putem spune că sunt corelate cu numărul de bolnavi deja dinainte cunoscuți”, a spus el, în cadrul unei dezbateri online organizate de Consiliul Fiscal.

”Având în vedere acest context, economia României nu va putea scăpa pentru că suntem bine conectați cu zona euro și cu alte țări. Evoluția economică va fi similară cu cea din 2009 sau poate puțin mai rău”, a spus Croitoru, precizând ulterior că se referă la recesiune.