Decizia cu privire la falimentul Blue Air a fost luată pe 9 iulie 2025 de Tribunalul București, după ce Adunarea Generală a Creditorilor a aprobat propunerea lichidatorului judiciar Infinexa, considerând falimentul ca fiind cea mai echitabilă soluție pentru protejarea interesului creditorilor.

Tribunalul București a declarat falimentul Blue Air

Compania Infinexa, specializată în restructurări și finanțări de firme aflate în dificultate, cu active administrate de peste 200 milioane de euro, a declarat că decizia vine ca urmare a imposibilității atragerii unui investitor strategic. În perioada de observație, conducerea Blue Air și reprezentanții AAAS, care dețin 75% din acțiunile companiei, au purtat discuții cu mai mulți investitori, inclusiv cu o companie aeriană cu capital spaniol-portughez. Niciuna dintre variante nu a fost acceptată de acționarul majoritar, din cauza condițiilor impuse.

„Infinexa, companie antreprenorială românească specializată în restructurarea şi finanţarea firmelor aflate în dificultate, cu active administrate în valoare de 200 milioane de euro, anunţă deschiderea procedurii falimentului faţă de compania Blue Air Aviation SA”, a transmis Infinexa.

Statul român a devenit acționar majoritar în 2022, când a fost executată scrisoarea de garanție emisă conform Ordonanței 39/2020, pentru ajutorul acordat companiei în timpul pandemiei. Garanția în valoare de 300.775.000 de lei (circa 62 milioane euro la acel moment) a fost activată după ce compania nu și-a achitat obligațiile. Ca urmare, statul a preluat 75% din Blue Air Aviation, 75% din Airline Invest și 100% din Blue Air Technic.

blue air
SURSA FOTO: Dreamstime

Lichidatorii judiciari susțin că procedura este necesară pentru a limita pierderile

În toamna anului 2022, președintele AAAS declara că Blue Air Aviation era într-o situație financiară dificilă și departe de a putea fi salvată, spre deosebire de Blue Air Technic – compania dedicată mentenanței aeronavelor. Aceasta din urmă a reușit să scape de datorii și chiar să obțină profit. În 2024, Blue Air Technic a înregistrat un profit net de peste 4,5 milioane de lei, în contrast puternic cu datoriile de peste 43 milioane de lei pe care le avea în momentul preluării de stat în 2022.

„Decizia de a iniția procedura falimentului a fost luată ca urmare a imposibilității de a atrage un investitor, în ciuda eforturilor semnificative pe care le-a depus în acest sens conducerea companiei Blue Air, dar și acționarul său majoritar. S-au acumulat o serie de incertitudini care generau pierderi continue și era necesar să acționăm pentru a le limita. Falimentul este cea mai echitabilă soluție pentru protejarea interesului creditorilor, în actualul context, fiind menită să maximizeze șansele de recuperare a datoriilor”, a declarat Radu Tudor, Senior Partner Infinexa, lichidator judiciar.

Lichidatorii judiciari susțin că procedura de faliment este necesară pentru a limita pierderile provocate de incertitudinile continue și oferă cadrul legal pentru valorificarea activelor companiei. Această măsură urmărește acoperirea creanțelor bugetare și salariale, inclusiv cele datorate Ministerului Finanțelor și ANAF. Printre activele ce vor fi valorificate se numără două aeronave nefuncționale și cinci carcase de avion.

Scopul declarat al lichidatorului este distribuirea corectă a fondurilor obținute către toți creditorii îndreptățiți, în condiții de legalitate, transparență și echitate. În lipsa unui plan viabil de reorganizare și a unui investitor interesat, intrarea în faliment este considerată ultima opțiune pentru protejarea intereselor financiare ale tuturor părților implicate.