“Având în vedere că sectorul rezidențial se bucură de o amplă dezvoltare încă din 2015, investitorii vor dori să livreze proiectele cât mai repede, fiind interesați să achiziționeze terenuri cu autorizații deja emise. Dintre orașele țintă fac parte atât Capitala, cât și orașe precum Cluj-Napoca, Timișoara sau Brașov”, a declarat Sînziana Oprea, Associate Director în cadrul departamentului de terenuri al Colliers International.

Piața de terenuri din România s-a caracterizat în 2016 printr-o cerere crescută din partea segmentelor de rezidenial și retail. Interesul față de aceste sectoare se va menține și pe parcursul anului 2017, iar atenția investitorilor se va îndrepta cu precădere spre dezvoltarea proiectelor rezidențiale și mixte, care pot oferi un ecosistem complet, arată cel mai recent raport al Colliers International.

“Jucătorii importanți din segmentul de retail, precum discounterii, hipermarketurile, magazinele de bricolaj și companiile de mobilă, vor continua să își consolideze poziția pe piață pentru extinderea ariei de acoperire prin achiziția de terenuri, mai ales în orașe mari și medii din țară, sau prin achiziția jucătorilor mai mici”, a adăugat Sînziana Oprea.

În 2016, piața de terenuri a atins un punct de stabilitate odată cu revenirea tranzacțiilor cu terenuri care au aparținut vechilor fabrici sau a celor obținute în perioada pre-criză si nedezvoltate. Una din tranzacțiile de referință ale anului, în valoare de 25 milioane de euro, a adus în portofoliile One United Properties și Auchan terenul Automatica de aproximativ 3,2 ha din Floreasca. La rândul său, Vastint a achiziționat 48 ha în Sisești, marcând cea mai mare suprafață vândută pe piața din București în perioada post-criză.

În ceea ce privește prețurile, acestea nu au înregistrat creșteri majore. Excepție fac amplasamentele de top pentru care au negociat mai mulți dezvoltatori. Conform datelor Colliers International, prețurile în tranzacții in zona Floreasca – Barbu Văcărescu au fluctuat între 500 și 1.000 euro/mp, în zona de centru – vest între 450 și 600 euro/mp, iar în zona Timpuri Noi între 500 și 600 euro/mp.