Nevoia de creștere a veniturilor statului și de eludare a evaziunii fiscale a dus la demiterea unui înalt funcționar public și a readus în discuție problema marilor averi și suprataxarea acestora, după modelele occidentale. Analistul financiar Ionel Blănculescu este de părere că în România nu este necesară taxarea averilor mari deoarece acestea sunt deja impozitate.
„Nu putem să ne îndreptăm către marile averi ci să împotriva marilor averi ilegale. Ele trebuie confiscate și nu doar impozitate cu 16% cum arată prevederea ANAF. Aceasta trebuie eludată. Practic pe orice avere nejustificată se dispune sechestru asiguratoriu asupra ei , iar după judecarea cauzei pe rolurile instanțelor de judecată, dacă este considerată de proveniență ilegală, ea trebuie confiscată. Probabil că noul președinte al ANAF ar trebui să modifice și să schimbe mentalitatea impozitării cu 16% a averilor ilegale.”, spune Blănculescu, aducând în sprijinul afirmațiilor sale noile prevederi date de Comisia Europeană și chiar recent promulgata lege a confiscării extinse a averii.
Legea confiscării extinse a averii a fost promulgată marţi de şeful statului. Potrivit actului normativ, persoanele condamnate pentru anumite infracţiuni la minim cinci ani de închisoare şi-ar putea pierde o parte mai mare din avere, confiscarea putând fi extinsă şi la alte bunuri decât cele legate de infracţiunea respectivă, nefiind nevoie să se dovedească dacă acestea au caracter licit sau nu. Potrivit acestei legi și rudele celui demonstrat cu averi ilicite pot cădea sub inccidența acestei legi dacă se demonstrează transferul bunurilor de la cel incriminat.
Pe de altă parte, proiectul legislativ privind taxarea averilor mari şi foarte mari a primit aviz favorabil în Comisia de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor, care este for decizional, urmând să fie supus votului în plen săptămâna viitoare. Intrarea în vigoare a acestei legi ar aduce la buget circa 3 miliarde de euro anual.