„Ieri, după asedierea sediului Avocatului Poporului am asistam la căderea legii mineritului în Parlament. Vocile străzii spun că redevenţele ar trebui triplate de la nivelul de 13,5%, cât este astăzi, o cerinţă împotriva logicii economice. Vom avea un 2014 plin de asemenea radicalism împotriva logicii economice“, a declarat Ionel Blănculescu. El a mai menţionat că primul ministru se situează ca atitudine împotriva creşterii fiscalităţii, chiar dacă în aparenţă este altfel.

Potrivit acestuia, în timp ce alte ţări din Uniunea Europeană discută despre tehnologizarea şi deschiderea de noi mine, România se concentrează pe gestionarea închiderii minelor, până acum fiind închise 580 de mine.

El a mai spus că România se poate reindustrializa şi în zona de înaltă tehnologie care aduce valoare adăugată mare.

În replică, avocatul Gabriel Biriş a subliniat faptul că „nişte cipuri ultraperformante nu ne ajută să facem autostrăzi sau irigaţii, chiar dacă este un domeniu care creează valoare adăugată şi scoate milionari pe bandă rulantă“.

La afirmaţia lui Blănculescu cum că Victor Ponta este doar în aparenţă pentru creşterea taxelor, Biriş a răspuns cu o întrebare: „Dacă aparenţele sunt acestea, atunci care e realitatea? Avem o problemă majoră cu creşterea de taxe. Nu ştim dacă investitorii din agricultură vor avea bani să achite impozitul pe clădiri impus începând cu anul viitor“.

Potrivit acestuia, cea mai mare sursă de venit la bugetul de stat ar trebui să vină din eradicarea evaziunii fiscale şi nu din impozitarea mediului de afaceri.

„În Uniunea Europeană nivelul mediu de colectare a taxelor este la 80%, iar noi suntem la 52%, în timp ce bulgarii reuşesc să colecteze 85% din taxe. Pe acest segment ar trebui să se concentreze guvernul şi pe sporirea competitivităţii. Competitivitatea nu trebuie să fie un obiectiv, ci rezultatul politicilor publice“, a mai spus Gabriel Biriş.

La rândul său, fostul ministru al Economiei Varujan Vosganian a declarat că România are încă o zestre industrială fructificabilă, sectorul industrial având cea mai mare pondere în Produsul Intern Brut al ţării de la nivelul Uniunii Europene.

„Exporturile au crescut pentru că nu mai avem cerere internă şi industria a crescut pe baza dezvoltării tehnologice din 2008, dar pentru 2014 nu vom mai beneficia de aceste creşteri“, a subliniat Vosganian.

Eliberarea resurselor ţării este importantă în procesul de reindustrializare, iar respingerea legii minelor este o mare lovitură dată industriei, a mai spus Vosganian. El a mai amintit de suprafeţele uriaşe de teren aflate în proprietatea Ministerului Apărării care ar putea constitui o bază pentru reindustrializare.

„Trebuie să vorbim deja de o instituţie a investitorilor români în străinătate, care face parte din procesul de reindustrializare“, a conchis Vosganian.