Pierderea înregistrată de moneda digitală a fost atât de rapidă, încât valoarea sa de piaţă a scăzut ieri cu 3 miliarde de dolari în doar 40 de minute, reducând capitalizarea de piaţă – valoarea tuturor monedelor bitcoin aflate în circulaţie – la 14,6 miliarde de dolari, de la 17,7 miliarde de dolari, înregistrând, astfel, o scădere de 17,5%. La finalul anului 2016, Bitcoin a fost declarată cea mai performantă valută, informează mediafax.ro

În anul 2009, când a fost lansată această monedă, valoarea Bitcoin era de doar câțiva cenți, din cauza incertitudinii economice și a devalorizării yuanului chinezesc. Spre deosebire de euro sau dolar, moneda virtuală Bitcoin nu are nicio bancă să o gestioneze, dar are un număr mare de utilizatori pe internet, care plătesc cu ea diverse bunuri și servicii. Criticii consideră Bitcoin drept o „monedă toxică”, netransparentă, nesigură, predispusă la speculații și fraude pentru că nu există nicio organizație care să-i protejeze pe clienţi, respectiv numai ei sunt responsabili pentru pierderile înregistrate.

Potrivit evz.ro, Bitcoin este un sistem de plată electronică descentralizat şi o monedă digitală creată în 2009 de Satoshi Nakamoto. Numele se referă şi la programul cu sursă deschisă pentru folosirea acestor monede, cât şi la reţeaua de la egal la egal pe care acesta o formează. Spre deosebire de majoritatea monedelor, Bitcoin nu se bazează pe încrederea într-un emitent central. Moneda se foloseşte de criptografie pentru a furniza funcţii de bază pentru securitate cum ar fi asigurarea că bitcoinii nu pot fi cheltuiţi decât de cel care îi deţine şi decât o singură dată.

Construcţia monedei permite deţinerea şi transferul anonim de valoare. Bitcoinii pot fi salvaţi pe un computer personal sub forma unui fişier portofel sau pot fi stocaţi cu un serviciu de portofel al unei terţe părţi, iar în ambele cazuri bitcoinii pot fi trimişi prin intermediul internetului oricărei persoane cu o adresă Bitcoin. Topologia de la egal la egal şi lipsa unei administraţii centrale fac nefezabil ca un govern să manipuleze valoarea Bitcoinului sau să introducă inflaţie prin producerea lor.