O nota prezentata Guvernului de catre Camera de Comert si Industrie a Romaniei si Municipiului Bucuresti (CCIRMB) proiecteaza intr-o lumina nu foarte favorabila activitatea birourilor unice. Gandite in vederea simplificarii formalitatilor administrative pentru inregistrarea si autorizarea functionarii comerciantilor, birourile unice presupun colaborarea camerelor de comert si industrie teritoriale cu organismele responsabile cu avizele sau autorizatiile pentru stingerea si prevenirea incendiilor, sanitare, veterinare, de mediu, de protectie a muncii. Mecanismul ce ar fi trebuit sa scuteasca intreprinzatorul de toata alergatura necesara obtinerii acestor avize functioneaza poticnit. In parte, pentru ca legislatia in vigoare are puncte de vedere pe alocuri diferite de cel al Ordonantei nr. 76/2001, in parte pentru ca, pe plan local, salariatilor camerelor de comert nu le este clar ceea ce trebuie sa faca.
Ministerele pun bete in roate birourilor unice
Nota CCIRMB aduce la cunostinta Cabinetului Nastase ca inregistrarea sediilor secundare ale societatilor comerciale, altele decat sediul social, ridica mari probleme. Reprezentantii delegati ai Ministerului Mediului nu sunt dispusi sa-si dea avizul pe documentatii. Argumentul lor este acela ca termenii si metodologia legislatiei in vigoare nu permit inregistrarea sediilor secundare de catre Inspectoratul de Protectie a Mediului in cadrul birourilor unice. Inspectoratul Teritorial de Munca Dambovita conditioneaza obtinerea avizului de protectie a mediului de obtinerea anterioara a celorlalte avize si autorizatii. Inspectoratele teritoriale de munca din Ilfov, Iasi, Galati, Constanta, Bucuresti nu respecta termenele de transmitere a referatelor de evaluare, contribuind astfel la depasirea celor 20 de zile prevazute de Ordonanta nr. 76/2001 pentru inregistrarea si autorizarea functionarii firmelor. Aceleasi bete in roate pun si inspectoratele judetene de protectie a mediului din Constanta, Galati, Iasi, Bucuresti, precum si directiile de sanatate publica din Constanta, Galati, Iasi, Ilfov, Mehedinti.
Din punctul de vedere al camerelor de comert teritoriale, totul este pus la punct. Acesta este mesajul adresat Guvernului, putin diferit de ceea ce se petrece in realitate. Un exemplu il constituie judetul Iasi, unde intreprinzatorii clienti ai Biroului Unic de pe langa Camera de Comert sunt trimisi, la fel ca in trecut, sa-si procure singuri avizele si autorizatiile necesare functionarii. In rest, despre birourile unice numai de bine.