Piata spatiilor de birouri de calitate superioara reprezinta, ica, o oportunitate pentru investitorii straini care privesc catre Rominia. Nu mai ofera isa acea rata de profitabilitate record din anii ’94-’96, cind a atins nivelul maxim de 25-30% pe an. Acum, potrivit studiilor efectuate de agentia Jones Lang Lassale, nu depaseste 17-20% pentru spatii noi de birouri de clasa A, ceea ce face ca durata amortizarii investitiei sa creasca de la trei-patru ani, cit era i ’94-’95, la patru-cinci ani, la ora actuala. in schimb, acest tip de afacere beneficiaza de un climat mai stabil si de premisa unei piete care poate fi monitorizata, nu speculativa si haotica, precum cea din anii ’90.
in ciuda acestei scaderi a ratei de profitabilitate pentru investitiile i birouri, Rominia se afla pe un loc fruntas i ceea ce priveste rapiditatea recuperarii banilor: pe locul doi, dupa Rusia. Din pacate, Rominia nu este un rai al investitorilor, caci pentru a face afaceri aici, potentialii investitori tin cont si de riscul de tara, care la noi este la fel de mare ca rata de profitabilitate (venitul din chirii raportat la valoarea investitiei).
Totusi, marile companii internationale, specializate i investitii i imobiliar, precum GTC, Asthrom si Ilbau-Strabac, au avut curajul sa patrunda pe piata si sa-si extinda afacerile i tara noastra. Un exemplu concludent este compania israeliana Asthrom, care are o cifra de afaceri de 500 milioane de dolari si care detine active imobiliare i mai multe state, printre care Olanda, Statele Unite, Cipru, Nigeria, Polonia si Bulgaria. Asthrom a iceput studierea pietei rominesti din 1993, iar primul proiect de cladire de birouri, Union International Center, l-a finalizat i 1996.
Union International Business Center, situat i centrul Capitalei, reprezinta o investitie de aproximativ zec milioane de dolari si este un ultramodern centru de afaceri, cu opt etaje cu un total de 11.500 mp de spatii de birouri, restaurant si cafenea la parter. Cu ajutorul agentiei Jones lang Lassale, ca agent exclusiv de comercializare, Asthrom a atras chiriasi de marca si care s-au dovedit si fideli: Groupe SociA