În Bucureşti, cele mai multe proiecte de birouri cu grădini urbane vor fi în zona de centru-vest, care va acumula spaţii de peste 180.000 mp în proiecte înverzite, precum AFI Tech Park, Campus 6, The Light, The Bridge şi Business Garden Bucharest. 

Potrivit unui studiu internaţional, realizat de Universitatea din Exeter, Anglia în colaborare cu Universitatea din Groningen, Olanda şi Universitatea din Queensland, Australia, plantele şi zonele verzi de la birou îmbunătăţesc cu 15% productivitatea angajaţilor. Fapt pentru care şi angajatorii sunt mult mai atenţi la mediul de lucru, fenomen observat şi de investitorii în noua generaţie de clădiri de birouri. 

În trecut, dezvoltatorii proiectelor de birouri foloseau terenul la maximum, pentru construcţii şi pentru locuri de parcare, rar fiind amenajate spaţii verzi, şi atunci alocându-se resurse minime, se arată în studiul ESOP Consulting/CORFAC International. Acum, însă, dezvoltatorii investesc şi în acest aspect, unul din două proiecte lansate şi anunţate pe piaţa de birouri din Bucureşti având integrate şi elemente peisagistice în designul exterior, spaţii înverzite cu funcţiuni de relaxare sau ca alternativă a spaţiului de lucru, dotate cu mobilier urban. 

Proiectele noi de birouri au prevăzute şi grădini interioare cu terase unde se poate bea o cafea şi socializa, zone verzi cu mobilier urban şi WiFi, amfiteatre în aer liber sau parcuri, prezentate ca viitoare facilităţi pentru angajaţi, astfel încât aceştia să fie mai creativi şi mai productivi. Dezvoltatorii cer arhitecţilor soluţii superioare de construcţie şi amenajare, care pe termen lung vor face diferenţa între proiecte. Există, în zona Politehnică, o clădire care are proiectată chiar o pistă de alergare pe acoperiş. 

Şi în ţară sunt anunţate proiecte de birouri premium, care au integrate grădini urbane. Unul dintre acestea este la un complex de birouri de clasă A din Timişoara, care va avea la finalizare şi un parc amenajat pe o suprafaţă totală de 7.500 mp, într-un proiect cu destinaţie mixtă, birouri şi rezidenţial. 

AGERPRES