Ultimele luni pe litoral au fost fierbinti pentru proprietarii de vile si hoteluri. Publicitatea mare facuta in jurul privatizarilor hotelurilor din Mamaia si Neptun-Olimp a atras atentia oamenilor de afaceri. La privatizare, pentru vilele de protocol din Olimp s-au „batut” in licitatii nume mari, precum Copos, fratii Micula si Hagi. Cea mai disputata a fost vila Stejarul, cumparata de un pilot de raliuri cu astronomica suma de 41,7 miliarde de lei (circa 1,2 milioane de dolari).
Dupa acest val, foarte multi investitori au inceput sa prospecteze piata: cat se obtine din exploatarea unei vile de protocol sau a unui hotel, cat costa sa renovezi unul sau la cat ajunge unul deja modernizat. Cifrele sunt generoase, dar nu explozive, tinand cont ca pe malul Marii Negre sezonul turistic este scurt, de doar trei luni pline. Astfel, o investitie consistenta este amortizata in minimum sapte-opt ani.
In statiunea Mamaia, de exemplu, toate hotelurile scoase la vanzare s-au dat, iar oferta de vile in apropierea plajei este foarte mica, afirma Dragos Alexandrescu, director regional al companiei imobiliare Eurisko, care, in urma extinderii sale teritoriale, este prezenta si pe piata locala constanteana. Vila din imagini are un statut special, deoarece are o infatisare occidentala si este una din putinele vile de vanzare care are suficiente bai in raport cu numarul de dormitoare. Ar putea fi cumparata si pentru o deosebita resedinta de vacanta a unei mari companii, care are grija de angajati, de un nabab care vrea sa-si mute vara familia in inima statiunii Mamaia, la 100 metri de plaja sau de un om de afaceri, care ar vrea sa scoata bani din inchiriere. Un astfel de imobil ar putea fi inchiriat cu cel putin 2.000 USD /luna in sezon.
Vila apartine firmei Bing.Rom.Impex.Com – Bingo Europa a cunoscutului handbalist Vasile Stanga. Cladirea a fost renovata, consolidata si complet echipata modern si se vinde la pachet, impreuna cu un hotel nou, cu 18 camere, la aceleasi standarde inalte de finisare, situat in statiunea Eforie Nord in apropierea complexului Steaua de Mare. Ambele imobile au centrale termice, aer conditionat, garaje, mobilier nou si modern, bucatarii si bai complet echipate, terase si livinguri spatioase. Ceea ce este deosebit pentru hotelul Eurotel din Eforie este faptul ca are sase spatii de living-dining, fiind mai primitor decat un hotel obisnuit. Pe langa toate acestea, nu lipsesc spatiile de restaurant (cu 58 de locuri) si barul, foarte functionale. Pentru ambele cladiri pe care vrea sa le vanda, proprietarul cere un pret rotund de un milion de dolari si ar prefera un singur cumparator.
La mare, in Constanta sau in statiuni, mai sunt de vanzare zeci de vile nou construite. Preturile pornesc de la 50.000 USD (o casa cu etaj in 2 Mai) si urca pana la 300.000 USD (o vila cu zece camere si piscina, la intrarea in statiunea Mamaia). Pretul variaza foarte mult in functie de suprafata construita, de finisaje si de statiunea in care se afla.

Calificative vil~ Mamaia
Amplasament: HHHHH
Vila se afla la 100 metri de plaja in Mamaia, in apropierea hotelului Yaki, in zona cea mai buna a statiunii.
Suprafata si confort: HHHHH
Cladirea este foarte mare pentru o locuinta si are in total 753 mp, dispusi pe trei nivele, plus o terasa circulara de 126 mp. In total, vila are 11 camere de locuit (un living, o bucatarie si noua dormitoare) si zece bai.
Dotari si finisaje: HHHHH
Se vinde complet mobilata si cu baile si bucataria echipate. Vila are centrala termica proprie, sistem de aer conditionat, jaluzele cu comanda electronica garaje. La finisare, au fost folosite cam multe culori, dar fiind o resedinta de vacanta…
Grad de intretinere a cladirii: HHHH
Imobilul a fost renovat si consolidat in 1999, iar instalatia electrica, cea de alimentare cu apa si canalizare au fost inlocuite.
Raport pret-calitate: HHHHH
Proprietarul prefera sa o vanda „la pachet”, impreuna cu un hotel nou din Eforie Nord. Intregul pachet costa un milion de dolari, un pret bun tinand cont de suprafata mare a celor doua cladiri, finisajele si amplasamentul.