Bill Gates, fondatorul cunoscutei companii Microsoft, a promis să finanţeze dezvoltarea pentru Coreea de Sud a unui reactor nuclear, care în urma activităţii
sale să lase o cantitate infimă de deşeuri radioactive în comparaţie cu instalaţiile curente. Bill Gates s-a întâlnit recent cu Chang Soon-heung, preşedintele Societăţii nucleare sud-coreene. Cu această ocazie, s-a ajuns la un acord de cooperare privind dezvoltarea comună a unui reactor nuclear pe bază de neutroni rapizi şi a unei tehnologii de răcire cu sodiu, scrie Agerpres.

Bill Gates este cunoscut de majoritatea oamenilor drept omul din spatele companiei Microsoft şi al fundaţiei care îi poartă numele. Puţini ştiu însă că acesta este preşedintele companiei TerraPower, care a creat, recent, un reactor care poate rula cu uraniu sărăcit, un reziduu din îmbogățirea și reprelucrarea uraniului.

"Ideea din spatele acestui reactor este ca acesta să fie foarte ieftin, sigur şi să genereze puţine reziduuri", a potrivit lui Bill Gates.

Cantităţi uriaşe de uraniu sărăcit se găsesc, în prezent, în întreaga lume. Uraniul îmbogățit folosit în reactoarele nucleare de fisiune pierde după un timp capacitatea de a genera energie generându-se alți atomi de plutoniu (foarte radiotoxici), neptuniu, americiu și tecnețiu în plus și izotopul artificial de uraniu (U-236 deasemenea radiotoxic). Atunci se extrage "combustibilul" din reactor și, depinzând de țară, se depozitează ca reziduu sau de reprelucrează, în uraniu sărăcit. TerraPower transformă acest uraniu sărăcit în combusitibil care poate fi folosit pentru a genera energie.