Woodside a confirmat deja că a acordat Heliogen o notificare pentru a începe achiziționarea de echipamente-cheie pentru instalația demonstrativă, de 5 megawați, care va folosi tehnologia solară concentrată, activată de inteligența artificială a Heliogen.

Woodside spune că tehnologia Heliogen este un sistem de energie solară, concentrată modular, activat de AI, care își propune să furnizeze energie curată, aproape 24 de ore din 24.

Tehnologie solară promițătoare

Heliogen este un start-up secret care dezvoltă o tehnologie solară promițătoare ce se bazează pe transformarea luminii solare în căldură extremă.

Folosirea oglinzilor pentru a reflecta lumina într-un singur punct a atins temperaturi de doar trei ori mai mici decât cea de la suprafața Soarelui. Această căldură extremă poate fi folosită pentru a produce ciment, sticlă sau oțel – industrii care depind în mare măsură de combustibilii fosili.

Heliogen susține că sistemul său de bază va furniza căldură de calitate, capabilă să înlocuiască combustibilii fosili în procesele industriale, inclusiv în producția de ciment, oțel și produse petrochimice, dar poate permite și generarea de energie prin adăugarea unei turbine cu CO2 și producția de combustibil verde cu hidrogen.

Fuziune cu Athena Technology Acquisition

Heliogen, care este sprijinită de miliardarii Bill Gates și Patrick Soon-Shiong, a fuzionat anul trecut cu compania de achiziții Athena Technology Acquisition, noua entitate având o valoare de 2 miliarde de dolari.

La începutul anului trecut, Heliogen a anunțat că gigantul minier Rio Tinto îi va utiliza tehnologia solară la cea mai mare carieră din California. Va fi prima mină din Statele Unite și probabil din lume care va utiliza energie solară.

Tehnologia HelioHeat va genera căldură extremă: 1.000 de grade Celsius, mai exact un sfert din cea de la suprafața Soarelui. Este temperatura necesară în procese industriale care se bazează de obicei pe combustibili fosili.

Rio Tinto, a doua mare companie minieră din lume, va fi primul client anunțat al lui Heliogen. Parteneriatul este un test-cheie pentru tehnologia de înlocuire cu adevărat a combustibilor fosili în alimentarea cu energie a operațiunilor industriale la scară mare.