Bill Gates, fondatorul Microsoft anunță finalul pandemiei de coronavirus. Potrivit acestuia, numărul infectărilor şi al deceselor Covid va scădea considerabil în 2022, în măsura în care tot mai multe persoane aleg să se imunizeze.

Mai exact, acesta susține că rata de infectare şi deces va ajunge la un nivel similar cu cea a gripei până la jumătatea anului 2022, dacă nu va apărea o variantă mai agresivă a Covid. Astfel în doar câteva luni, lumea s-ar putea întoarce la normalitate.

„Vaccinurile sunt o veste bună, iar problemele de aprovizionare vor fi rezolvate în mare parte după jumătatea anului următor, așa că vom fi limitați doar de logistică și de cerere”, a adăugat miliardarul.

De menționat este faptul că precizările lui Bill Gates vin după ce Pfizer a anunțat în această săptămână că a semnat un acord prin care mai multe companii vor putea produce pastila sa anti-COVID, odată ce va fi aprobată, pentru a facilita accesul populațiilor din zonele sărace la tratament.

Producătorul spune că medicamentul ar reduce cu 90% decesele de COVID, iar experții sunt de părere că acordul semnat de gigantul farmaceutic va grăbi finalul pandemiei.

La rândul său, fundaţia Bill şi Melinda Gates a anunţat că investeşte 120 de milioane de dolari pentru a facilita accesul la o pastilă anti-COVID-19.

Pastila anti-covid ar putea fi soluția

Pe lângă pastila dezvoltată de Pfizer, laboratorul american Merck a dezvoltat și el un medicament, Molnupiravir, care la fel ca și în cazul celui de la Pfizer, reduce foarte mult riscul de spitalizare şi de deces atunci când este administrat în primele zile după infectarea cu noul coronavirus.

Totodată, tratamentul, care este bazat pe comprimate, prin urmare uşor de administrat, oferă o alternativă mult aşteptată la vaccinuri, în special pentru ţările care întâmpină dificultăţi în achiziţionarea de seruri anti-COVID-19. El este o alternativă și pentru persoanele cărora le este frică de ace.

În momentul de față Agenţia pentru Alimente şi Medicamente din Statele Unite (FDA) urmează să evalueze autorizarea. De asemenea, banii investiţi vor fi folosiţi în special pentru a încuraja producţia de versiuni generice ale medicamentului de către companii, în special indiene, cărora grupul Merck le-a acordat deja o licenţă.

Trebuie menționat faptul că Merck intenţionează să producă dozele necesare pentru 10 milioane de tratamente până la sfârşitul anului. La rândul lor, o parte din producătorii de medicamente generice au declarat că pot produce zece milioane de tratamente pe lună când vor vedea cât de mare este cererea, dar și cine va plăti.

„Se pot produce cu uşurinţă 10 milioane de tratamente pe lună, însă problema este că nu vor face, probabil, acest lucru până când nu vor vedea care este cererea şi cine va plăti”, a spus preşedintele diviziei de sănătate globală din cadrul fundaţiei, Trevor Mundel.