Fundaţia condusă de Bill Gates a făcut un apel la o colaborare internaţională în scopul creării unui vaccin pentru COVID-19. Tot acum a anunțat o donație de 150 de milioane de dolari în acest scop.

Miliarde de doze

“Când luptaţi cu un nou agent patogen precum COVID-19 şi veţi găsi un vaccin care să funcţioneze, veţi avea nevoie de miliarde de doze”, a declarat Mark Suzman, directorul executiv al fundaţiei. “Există şapte miliarde de oameni pe planetă şi va trebui să vaccinăm practic toată lumea, dar nu avem capacităţile de producţie”, a spune Suzman.

Monitorizare internațională

Cu peste o sută de încercări de creare a unui vaccin în derulare, “avem nevoie de grupuri internaţionale care să urmărească aceste eforturi, să le găsească pe cele mai susceptibile de succes şi să înceapă planificarea producţiei foarte devreme”, a spus Suzman.

Cooperare interstatală

”Guvernele ar trebui să îşi unească eforturile şi banii pentru a face vaccinurile accesibile cât mai multor persoane”,  spune directorul Suzman. Desigur, așa ceva ar urma costa “câteva miliarde de dolari”.Tot Mark Suzman s-a declarant și “rezonabil optimist” în privinţa creării unuia sau a două vaccinuri eficiente în termen de 12 până la 18 luni. Fundaţia a anunţat o contribuţie de 150 de milioane de dolari pentru finanţarea dezvoltării diagnosticării, tratării şi vaccinării antiCOVID. În urmă cu o lună, Bill Gates mai donase 100 de milioane de dolari.