Bill Gates anunță că o criză agricolă fără precedent se va abate asupra lumii, iar cele mai afectate vor fi țările expuse din punct de vedere climatic. În acest context, miliardarul trage un semnal de alarmă și susține că este o nevoie de strategii de adaptare, de sprijin şi de finanţare, toate în regim de urgenţă, cu o atenţie deosebită pentru Africa.

Aceste lucruri sunt susţinute de cel mai recent raport prezentat de Fundaţia Bill & Melinda Gates. De menționat este faptul că de ceva timp, Fundaţia încearcă, prin finanţare, să aducă la suprafață unele dintre principalele probleme globale, de la criza climatică până la redresarea post-Covid-19.

Totodată, în raport se consemnează că o creştere a temperaturilor în lacurile din întreaga lume a fost detectată şi este legată de emisiile de gaze cu efect de seră. Sursa citată amintește că aceste ecosisteme, de care depind milioane de oameni, sunt expuse riscului, putând perturba viaţa de zi cu zi a omului.

De menționat este faptul că fundația familiei Gates este implicată activ în problema schimbărilor climatice și a urmărilor cauzate de pandemia de coronavirus. Astfel, înainte de reuniunea anuală a Adunării Generale a ONU, fundațiile Bill Gates și Rockefeller au lansat un avertisment dur.

Bill Gates, avertisment dur despre pandemie 

Fără investiții guvernamentale și filantropice în fabricarea și livrarea vaccinurilor către țările sărace, pandemia riscă să obstrucționeze progresul global în domeniul educației, sănătății publice și egalității de gen, susțin șefii fundațiilor Bill Gates și Rockefeller, potrivit Associated Press.

Potrivit surselor citate, un motiv ar fi că boala a lovit disproporționat țările sărace, fără acces la vaccinurile împotriva COVID-19. Peste 80% din vaccinurile COVID au fost administrate persoanelor din țările bogate, potrivit raportului.

”Lipsa accesului echitabil la vaccinurile COVID-19 este o tragedie de sănătate publică”, spune Bill Gates, în declarația care însoțește raportul. „Ne confruntăm cu riscul real ca, în viitor, țările și comunitățile bogate să înceapă să trateze COVID-19 drept o altă boală a sărăciei”, spune Gates.

Amintim faptul că Fundația Gates a fost unul dintre cei mai mari susținători filantropici în lupta împotriva COVID, investind 1,8 miliarde de dolari pentru a reduce răspândirea bolii, atrăgând critici încă din primul an al pandemiei, după ce a apărat drepturile de proprietate intelectuală ale companiilor farmaceutice care au dezvoltat vaccinuri. Experții susțin că acest lucru a încetinit livrarea vaccinurilor către statele sărace.