Ron Klain şi-a început activitatea pentru Partidul Democrat în 1989. Klain a fost un critic al modului în care preşedintele republican Donald Trump a gestionat pandemia noului coronavirus. Este de aşteptat ca noul şef de personal să fie o figură-cheie în răspunsul pe care Joe Biden îl va aduce crizei sanitare pe care o traversează America, transmite agerpres.ro

A colaborat cu oameni din tot sprectrul politic

„Ron a fost de nepreţuit pentru mine de-a lungul multor anilor în care am lucrat împreună”, a spus Joe Biden despre Klain, care i-a fost şef de cabinet în perioada în care a deţinut funcţia de vice-preşedinte al SUA.

„Experienţa îndelungată şi diversă a lui Ron Klain şi capacitatea de a colabora cu oameni din tot spectrul politic este exact ceea ce am nevoie pentru un şef de personal la Casa Albă când ne confruntăm cu acest moment de criză şi aducem ţara din nou împreună”, a adăugat Biden.

Într-o declaraţie, Ron Klain s-a referit la această numire drept „onoarea unei vieţi”.

Preşedintele democrat Barack Obama l-a însărcinat la un moment dat pe Ron Klain să gestioneze ameninţarea unui virus letal, aminteşte Reuters. În 2014, Obama l-a numit pe Klain coordonatorul Casei Albe pentru Ebola, după ce un focar apărut în Africa de Vest a ucis mii de persoane în întreaga lume. În total, doar 11 persoane au fost tratate în SUA pentru acest virus şi două au murit.

Relațiile dintre SUA și China sunt foarte tensionate

Pe rețelele sociale chineze, toată lumea și-a amintit de „diplomația tăițelor”. Era în august 2011: Joe Biden, care venise la Beijing pentru a stabili un prim contact cu viitorul lider comunist Xi Jinping, pe atunci şi el tot vicepreședinte, şi-a luat o pauză  şi s-a dus să mănânce într-o tavernă tradiţională din centru.

Nu a comandat specialitatea casei, stufatul de ficat, însă sub ochii curioși ai comesenilor a mâncat o porţie mare de noodles, tăițeii chinezeşti, câteva pâinici mici proaspete și o cutie de Coca-Cola.

Meniu pe care ulterior proprietarul localului l-a numit meniul Biden şi pe care acum l-ar putea redenumi „Meniul președintele Biden”. „Este un vechi prieten”, s-a lăudat el în faţa presei locale, care s-a dus să-l intervieveze pentru a-i afla impresiile despre noul viitor locatar al Casei Albe.

O anecdotă, dar nu numai. Deoarece în China relațiile personale contează, iar faptul că Xi și Biden s-au întâlnit frecvent în timpul președinției Obama, discutând probleme complexe de la comerț la Marea Chinei de Sud, nu este un lucru de neglijat.

Convingerea conducerii comuniste este că, alături de el, un politician experimentat, poate fi reluat măcar dialogul, întrerupt acum de luni de zile de administrația Trump.

Desigur, acest lucru nu înseamnă revenirea la punctul de plecare, iar oficial, Biden nu a primit încă niciun mesaj de felicitare din partea autorităţilor din China.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe a motivat tăcerea explicând că „rezultatul votului va fi stabilit în conformitate cu reglementările SUA”, o formulă ciudată în spatele căreia putem citi atât dorința de a sublinia haosul instituțional pe care îl trăiește America, cât şi teama că Trump și-ar putea folosi ultimele zile în Casa Albă pentru a lovi din nou Beijingul.