Preţul unui litru de lapte în cea mai mare economie a Europei a coborât până la aproximativ 20 de eurocenţi, aproape jumătate din nivelul de 35 de eurocenţi pe litru care, potrivit celor 73.000 de fermieri germani din sectorul laptelui, este necesar pentru a-şi acoperi costurile. Christian Schmidt s-a întâlnit luni cu fermierii şi reprezentanţii industriei de procesare a laptelui în cadrul unui aşa-numit "summit al laptelui", organizat la Berlin. 

"Îi vom susţine pe producători cu ajutoare pe termen scurt", a declarat Christian Schmidt. Potrivit acestuia, statul federal va pune la dispoziţia fermierilor un pachet financiar de "100 milioane de euro plus X", sub formă de ajutoare directe şi facilităţi fiscale, de exemplu reduceri de taxe. Schmidt a precizat că poartă discuţii cu colegul său de la Finanţe, Wolfgang Schauble, cu deputaţii din Bundestag, precum şi cu Bruxelles-ul 'pentru a clarifica la cât se va ridica' suma suplimentară care ar urma să fie alocată. 

Odată cu eliminarea, la finele anului trecut, a sistemului de cote, care timp de 30 de ani a plafonat producţia în UE, mulţi fermieri din Germania şi-au majorat producţia însă pieţele de export nu au putut să absoarbă surplusul. Creşterea economică a încetinit în mai multe mari state emergente iar Rusia, o piaţă importantă pentru brânzeturile germane, a decis să boicoteze producătorii europeni pe fondul conflictului cu Ucraina. Rezultatul este că preţul laptelui este în cădere liberă iar mulţi producători germani se simt în pericol de faliment. 

AGERPRES