Berkshire Hathaway, vehiculul investiţional condus de miliardarul american Warren Buffett, numit şi „oracolul din Omaha”, este cea mai respectată companie de către populaţie în Statele Unite, potrivit unui sondaj realizat de firma Harris Interactive.

Reputaţia companiilor din SUA a avut de suferit după ce guvernul american a folosit sute de miliarde de dolari din banii contribuabililor pentru a salva de la faliment sectorul financiar. Astfel, 81% din cei aproape 30.000 de participanţi au o părere „rea” sau „foarte rea” despre companii.

În pofida proporţiei mari a americanilor nemulţumiţi, situaţia s-a îmbunătăţit faţă de anul trecut, când 88% din populaţie avea o percepţie rea despre companiile americane. Seria de sondaje, iniţiată în 2002, a înregistrat cele mai bune rezultate în 2004, când doar 68% din respondenţi au calificat reputaţia companiilor ca „rea” sau „foarte rea”.

Unul din criteriile care au dterminat o percepţie mai bună din partea populaţiei a fost eficienţa conducerii companiei, evidentă în cazul Ford, singurul constructor auto din SUA care a evitat falimentul urcând de pe locul 51 pe 37.

Johnson & Johnson, Google, 3M Co şi Johnson & Son completează lista companiilor americane cu cea mai bună reputaţie. Deloc surprinzător, de cel mai puţin respect se bucură Freddie Mac, American International Group, Fannie Mae, Citigroup şi Goldman Sachs Group, toate active în sectorul financiar.

Primele patru au fost salvate de la faliment prin intervenţia financiară masivă a statului american, în timp ce grupul Goldman Sachs, beneficiar de ajutor de stat pentru o perioadă, este considerat unul dintre profitorii crizei. 

SURSA: Mediafax