Berea este o băutură cu standarde de calitate și cu un proces elaborat de fabricare, iar diversitatea tipurilor de bere produse în întreaga lume este limitată doar de ignoranța noastră. Ca și în cazul vinului sau a whiskyului, condițiile geo-climaterice, măiestria producătorului și ingredientele folosite la crearea berii influențează în mod decisiv aroma și savoarea produsului final. În ultimele decenii consumul de bere a crescut enorm, lucru care a dus la simplificarea procesului de producție dar și a rețetelor, evident în defavoarea calității. Însă în ultimii ani numărul producătorilor pasionați și a consumatorilor de bere artizanală este în continuă creștere. 

Astăzi se vorbește tot mai mult despre fenomenul „craft beer“, care a generat un nou segment de piață și a creat și o filosofie a degustătorului de bere, asemănătoare celei pe care o întâlneam până acum doar la vin sau la licorile foarte fine. Iar această realitate este inspirată de paleta tot mai largă de arome ale ingredientelor folosite. Aroma malțului poate avea note de grâu sau porumb la lagerurile americane sau de cafea proaspăt râșnită și ciocolată neagră la berile stout. Hameiul poate avea note de citrice, de flori sau de ierburi, iar drojdia poate contribui și ea cu arome fructate sau sulfuroase. Experiența degustării este împlinită de corpul berii și modul în care îi percepem textura de la prima înghițitură până la post-gust.

Berea de tip Lager sau de fermentare joasă

În acest caz fermentația durează între 7 și 10 zile la o temperatură între 10 și 15 grade. Drojdia produce mai puțin alcool. Cele mai cunoscute beri lager sunt:
Bock – o bere tare, brună, ușor dulceagă. Un doppelbock este de două ori mai tare.
Pilsner – berea blondă prin excelență, cu gust vioi și arome fresh de flori și ierburi. Este una dintre cele mai tinere rețete de bere, apărută pe la 1800.
Schwarzbier – bere neagră asemănătoare cu stout, însă cu mai puțin corp și ceva mai amăruie. 
Wheat beer – poate să fie o bere albă, nefiltrată sau poate să fie o bere roșcată. Paleta de culori și gusturi este practic nelimitată. Singura caracteristică comună este folosirea maltului de grâu în compoziție.

 

Berea de tip Ale sau de fermentare înaltă

Fermentarea înaltă durează de la 3 la 8 zile, la o temperatură între 18 și 25 de grade. Permite obținerea unor beri cu o concentrație mare de alcool și cu acciditate medie spre mică. Cele mai cunoscute beri de tip ale sunt:
Berea trapistă sau Abbey Ale – bere destul de tare, fructată și cu o textură ușor uleioasă.
Pale Ale – bere amăruie, ceva mai acidulată, cu corp mediu și culoare ușor roșiatică (în ciuda numelui). Are o tărie alcoolică de 4-7%.
Indian Pale Ale – mai bine cunoscută sub prescurtarea IPA, este o Pale Ale ceva mai amăruie, de obicei roșcată sau tulbure. Poate ajunge și la 9% tărie alcoolică.
Brown Ale – cu mai mult malț în compoziție, ceea ce o face mai puțin amăruie. Poți întâlni chiar beri dulci de acest gen.
Porter – o bere de culoare cafenie, cu aromă de ciocolată, un pic amăruie.
Stout – fratele mai mare și mai negru al lui Porter.