Săptămâna viitoare, preşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Thomas Mirow, va vizita România şi Bulgaria. Potrivit comunicatului instituţiei, BERD este interesată în primul rând de evoluţiile economiilor ţărilor în care face investiţii, de soluţiile pe care guvernele le vor aplica în următoarea perioadă de timp, dar şi pentru a prezenta calendarul investiţiilor sale în cele două ţări, pentru anul în curs.

Prima ţară vizitată va fi Bulgaria, între 16-17 martie, ocazie cu care şeful BERD va semna un memorandum de înţelegere cu ministrul de finanţe Plamen Oreşarschi, pe tema sprijinirii proiectelor de eficienţă energetică şi de găsirea a noi resurse de energie alternativă. În total, banca derulează în ţara vecină proiecte de 6,2 miliarde euro, dintre care 1,7 miliarde sunt în domeniul energiei.

Mirow va fi prezent apoi la Bucureşti între 18-19 martie, pentru a se întâlni cu reprezentanţi ai guvernului şi ai mediului de afaceri. Scopul este acela de a mai investi încă 300 milioane de euro în acest an pentru susţinerea economiei reale, a capacităţii de creditare a băncilor locale şi – ca în Bulgaria – a proiectelor din domeniul energiei. Până acum, BERD a investit în România 3,8 miliarde euro şi a ajutat la contractarea altor resurse financiare de 7,2 miliarde euro.