BERD şi vicepremierul din Belarus, Vladimir Semashko, au semnat un memorandum de înţelegere care prevede că BERD va prelua o participaţie de 25% la Belinvestbank, a patra mare bancă din acest stat, având o valoare de aproximativ 400 milioane de euro. Conform acestui memorandum, Belinvestbank va fi privatizată până în 2020. 

'În conformitate cu politica BERD, banca va achiziţiona o participaţie de 25% plus o acţiune', a declarat preşedintele Belinvestbank, Gennady Sysoev. 
'Ulterior, pachetul majoritar va fi vândut unui investitor strategic', a adăugat el. 

În cadrul acestui acord, BERD intenţionează să ofere, prin Belinvestbank, linii de credit în valoare de 50 de milioane de euro pentru companiile şi IMM-urile din Belarus şi, de asemenea, să numească noi membri în boardul băncii, care să îmbunătăţească modul în care aceasta este condusă înainte de privatizare. 

'Implementarea acestui acord ar putea debloca un potenţial enorm prin stimularea dezvoltării sectorului privat din Belarus', a declarat preşedintele BERD, Suma Chakrabarti. 

Economia din Belarus, ţară condusă de 20 de ani de Aleksandr Lukaşenko, este puternic dependentă de Rusia şi dominată de stat. Potrivit BERD, 65% din sectorul bancar din Belarus se află sub controlul statului. 
Fondul Monetar Internaţional a sfătuit autorităţile de la Minsk să liberalizeze economia pentru a o face mai rezistentă la şocuri, precum cel reprezentat de criza economică din Rusia. 

BERD, deţinută de 64 de ţări şi două instituţii interguvernamentale, susţine dezvoltarea economiilor de piaţă şi a democraţiei. În ultimii ani, BERD a început să-şi reorienteze atenţia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord şi ţări precum Turcia. 
De la începutul activităţii sale, BERD a investit aproximativ şapte miliarde de euro în peste 368 de proiecte din România. 

AGERPRES